Tulpen plukken in hartje Antwerpen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op zaterdag 18 januari 2020 brengt VLAM de lente dichterbij met een tulpenplukactie. Van 13 tot 16.30 uur mag iedereen gratis een bosje Vlaamse tulpen komen plukken in de Pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen. Suske en Wiske krijgen een boeketje tulpen voor hun 75ste verjaardag.

Al voor het derde jaar op rij zal VLAM van een grote zone vlak voor het Centraal Station in Antwerpen een tulpenveld maken met 100.000 tulpen in verschillende kleuren. Het publiek mag er tussen 13 en 16.30 uur gratis een bosje komen plukken.

De vorige edities waren een groot succes. Liliane Driesen, woordvoerder VLAM: “De reacties waren bijzonder positief. Bloemen toveren meteen een lach op ieders gezicht en ze verjagen de winterblues.” Vorig jaar werden 7000 passanten gelukkig gemaakt. Ze werden er meteen ook attent op gemaakt dat het voorjaarsseizoen voor bloemen en planten begonnen is. Driesen: ” De tulp is slechts één van de bloemen die de komst van de lente inluiden. Daarnaast zijn er ook nog narcissen, druifjes en hyacinten.”

Suske en Wiske als eregasten

VLAM richt de Pluktuin in samen met de Vlaamse siertelers.De tulpen zijn alle afkomstig van het Vlaams tulpenbedrijf Tuliflor uit Wervik, geleid door Christoph Pieters.

De Pluktuin wordt opgebouwd vanaf 7 uur en vanaf 13 uur is hij geopend voor het publiek. Eregasten op de opening zijn Suske en Wiske en Leen Vandersteen. De striphelden vieren in 2020 hun 75ste verjaardag. “We zetten ze graag in de bloemetjes”, aldus Liliane Driesen. “De Pluktuin staat in het thema ‘World of Colors’ en dat sluit perfect aan bij het kleurrijke universum van Suske en Wiske. Vandaar dat we ze hier heel graag verwelkomen als eregasten.”

Tulpen plukken in hartje Antwerpen

Standaard Uitgeverij verspreidt een kleurenplaat ter gelegenheid van de tulpenplukactie. De eerste 100 kinderen die de plaat ingekleurd afgeven aan de Pluktuin ontvangen een strip van Suske en Wiske.

Belgische tulpen

In België worden er naar schatting zo’n 60 miljoen tulpen geproduceerd per jaar. Dit komt neer op 1% van wat er wereldwijd geteeld wordt. Ter vergelijking: Nederland, het land dat het meest bekend is om haar tulpen, teelt jaarlijks ongeveer 4 miljard tulpen.

In België zijn er nog zo’n tiental tulpentelers. Tuliflor uit Wervik is het enige gespecialiseerd bedrijf dat zich het hele jaar bezighoudt met de tulpenteelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content