Vijf winterwandelingen

Beweging en frisse lucht hebben we in de winter broodnodig. Trek handschoenen, warme kleding en goede wandelschoenen aan en ga op verkenning in de winterse natuur!

Vive le geus!

Onder een laagje sneeuw of rijm ligt het West-Vlaamse Heuvelland er nog mooier (en vooral stiller) bij. Het is dan een aanrader in het dorpje Nieuwkerke de Geuzenwandelroute na te wandelen (8,9 km). De naam is afkomstig van het historische feit dat het dorp in de 16de eeuw zich een tijd lang tot het protestantisme bekeerde uit protest tegen de corruptie van de geestelijkheid die belastingen bleef opeisen.

De lusroute biedt schitterende uitzichten op het glooiende landschap, maar is sinds kort ook een klankwandeling geworden. Via uw computer kunt u op uw smartphone, MP3-speler of iPod acht klankfragmenten gratis downloaden. Onderweg wordt aangeduid waar u de fragmenten kunt beluisteren. Ze vertellen alle het verhaal van dappere of ondernemende geuzen uit de streek.

Vijf winterwandelingen


 • Start: op de Markt van Nieuwkerke.
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden op houten palen.
 • Info: de klankfragmenten “Vive le geus” kunt u downloaden via www.geuzenproject.org. Toeristische info: VVV Heuvelland, Sint-Laurentiusplein 1, 8950 Heuvelland-Kemmel, tel. 057 45 04 55 en www.heuvelland.be

Op zoek naar de das

Ook een winterwandeling in de heuvels van de Voerstreek kan zeer rustgevend zijn. Zeker als u kiest voor een 10 km lange wandeling door het natuurgebied Altenbroekin ’s Gravenvoeren. Het gebied is genoemd naar het kasteeldomein en een deel ervan wordt door Natuurpunt beheerd als natuurreservaat.

Vijf winterwandelingen


Dalen en plateaus wisselen af met holle wegen, bossen en hoogstamboomgaarden. Volgens Natuurpunt is dit gebied één van de weinige in Vlaanderen waarin we zoveel wilde zoogdieren kunnen aantreffen. Het gaat dan vooral om everzwijnen en dassen. De kans om everzwijnen te zien is het grootst als u gaat wandelen in de avondschemering. Dassen spotten zal veel moeilijker zijn: deze dieren zijn heel schuw en vluchten bij de minste onraad in hun netwerk van onderaardse gangen.

 • Start: aan de Sint-Lambertuskerk van ’s Gravenvoeren.
 • Bewegwijzering: volg de knooppunten van het wandelnetwerk Voerstreek 24 -22-34-35-40-41-42-53-52-51-50-43-44-32-33-34-22-23-24.
 • Info: VVV Voerstreek, Pley 13, 3798 ‘s-Gravenvoeren, tel. 04 381 07 36 en www.voerstreek.be. De kaart van het wandelnetwerk Voerstreek kost ? 8.

Haaien aaien

In de winter aan zee met jonge kinderen? Dan is het goed idee om een bezoek aan het Navigo-Museum te combineren met een wandeling door het duinengebied Doornpanne. Navigo-Museum is de naam van het volledig vernieuwde Visserijmuseum in Oostduinkerke. Het heeft onder meer een voelaquarium waarin we hondshaaitjes, roggen en diklipharders kunnen aaien met de vingertoppen.

Onze luswandeling van 6,4 km start in Oostduinkerke-Dorp, loopt dan naar het Visserijmuseum en keert vervolgens via het beschermde waterwinningsgebied Doornpanne terug naar de startplaats. Zeker op een winterdag lijkt het drukke kusttoerisme hier héél ver af.

Vijf winterwandelingen


 • Start: aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke-Dorp (Leopold II-laan 85).
 • Bewegwijzering; volg de knooppunten van het wandelnetwerk Westkust 61-62-52-53-54-59-60-61.
 • Info: Dienst voor Toerisme Koksijde-Oostduinkerke, Zeelaan 303, 8670 Koksijde, tel. 058 51 29 10 en www.koksijde.be. Kaart wandelnetwerk Westkust: ? 6.
  Navigo-Museum: Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke, open dinsdag-vrijdag 10-18 uur, weekends 14-18 uur. Toegang: ? 5 (55+: ? 3), tel. 058 51 24 68.

De landlopers achterna

Wortel-Kolonie was ooit een uitgestrekt landbouwdomein in de Noorderkempen, waar opgepakte landlopers verplicht opgevangen en tewerkgesteld werden. Vandaag is het 500 ha groot gebied waar bossen, weilanden en kleine natuurreservaten elkaar afwisselen.

Onze luswandeling hier is “slechts” 5,4 km lang en ideaal om een frisse neus te halen in de eindejaarsperiode. Ze loopt vooral door lange dreven die geen enkele moeilijkheid opleveren. De vroegere gebouwen van de kolonie getuigen van een tijd toen het helemaal niet trendy (en toegelaten) was om nomadisch te leven.

 • Start: aan het bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel.
 • Bewegwijzering: volg de knooppunten van het wandelnetwerk Kempense Kolonies 1-2-3-4-19-18-17-16-21-22-23-24-12-13-14-1.
 • Info: de kaart van het wandelnetwerk Kempense Kolonies (? 8) is onder meer te koop bij Toerisme Hoogstraten, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten, tel. 03 340 19 55. Of via www.deleuksteenlangstewandeling.be. Bezoekerscentrum De Klapekster: tel. 03 383 02 08.

De Oude Leie

Bij de rechttrekking van de Leie tussen Waregem en Kortrijk werden enkele meanders afgesloten. Deze oude Leiearmen waren ideaal voor de vlasteelt, maar toen die teelt verdween kreeg de natuur weer vrij spel.

In september jongstleden opende de provincie West-Vlaanderen in Bavikhove de 10,8 km lange Oude Leiewandelroute.

Vijf winterwandelingen


De lus loopt langs twee oude Leiearmen, maar ook langs het jaagpad van de gekanaliseerde rivier, door het Leembos (nieuw aangeplant) en door het bos van Ooigem. Verder komen langs interessant historisch erfgoed: het kasteel van Ooigem, restaurant “De Dobbel Rose” in Bavikhove (was al een herberg in 1734), de drietrapssluis van Ooigem, de historische hofstede Munkenhof en oude vlasschuren. De wandelroute is ingericht met weidedoorsteken, knuppelpaden en bermtrapjes.

 • Start: aan het dorpsplein van Bavikhove of aan de schuilhut langs de Leie (Munkenhofdreef) in Ooigem.
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden op houten palen.
 • Info: de routekaart (? 2) is onder meer te bestellen via www.toerismeleiestreek.be en bij Toerisme Harelbeke, Markstraat 29, 8530 Harelbeke, tel. 056 73 34 70.

Partner Content