Zomertip Morandi en Tuymans

Morandi is vooral bekend van zijn landschappen en stillevens met vazen, schelpen en bloemen. Hij beeldde telkens dezelfde objecten af in een gelijkaardige setting, maar met minimale variaties in compositie, standpunt en kleur. Hij experimenteerde ook volop met schildertechnieken en wordt beschouwd als een icoon van de moderne kunst.

Vooral kunstenaars zijn gefascineerd door zijn werk. Onze eigenste Luc Tuymans is zo iemand. Daarom nodigde Bozar hem uit enkele van zijn werken samen met die van Morandi tentoon te stellen. “Ik herkende mij meteen in Morandi”, aldus Tuymans bij de opening van de tentoonstelling. “Hij is een artiest die je meteen voélt. Zijn werk is een heel specifieke ervaring. En dat heeft te maken met de intensiteit van het beeld.”

Ook de manier waarop hij schildert, de dikte van de verf die hij aanbrengt op doek, was voor mij heel herkenbaar. Dus eigenlijk was ik niet zo verbaasd dat ik gevraagd werd, aldus de Anwerpse schilder. “Als ik moet samenvatten wat Morandi voor mij is? Zijn werk gaat over stilte. En dat is ook hoe schilderijen horen te zijn. Zonder referentie aan muziek of geluid.”

Giorgio Morandi. Retrospectieve. Invited Artist Luc Tuymans.Nog tot 22/9 in Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. Info: www.bozar.be

Partner Content