Handig uit de apotheek

Er zijn zo van die dingen die het leven een stuk makkelijker kunnen maken, maar waarvan we het bestaan niet kennen. Wij sprokkelden er een aantal bij elkaar in de apotheek en de zelfzorgwinkel.

Wat is er moeilijker dan een verband aanbrengen aan uw eigen vinger? Met de finger BOB-verbanden lukt dat wel, zowel over een vingertop als rond een -gewricht. Voor 6 stuks: a 9,66. Hetzelfde principe geldt voor het vingerverband Tubegauz van Scholl (onderaan) dat met een applicator wordt aangebracht. Maar hier kunt u zelf de lengte van het verband bepalen: Prijs: euro 3,80.

Kleefwindel

Een handig hulpmiddel bij het aanleggen van een verband, bijvoorbeeld wanneer u een kompres wilt aanbrengen, is het Peha-haft verband van Hartmann. Deze fixatiezwachtel kleeft namelijk aan zichzelf. Prijs: euro2,21.

Elastisch verband

Een verband aanbrengen rond een gewricht is niet simpel. Wilt u toch makkelijk zelf een steunverband aanbrengen, dan biedt een elastisch tubulair verband een uitkomst. Het bestaat in een tiental maten. Voor een goede steun wordt het dubbel aangebracht. De prijs is afhankelijk van de maat.

Pillensnijder

Soms moet u van een bepaald geneesmiddel een half tabletje nemen. Als daarin een gleufje voorzien is om het tablet de breken, hebt u geluk. Anders probeert u het met een mes in tweeën te snijden. Resultaat: twee ongelijke delen waarvan er minstens één na een vlucht door de hele kamer... spoorloos onder een kast verdwijnt. Met de handige pillensnijder Pilomat is het definitief gedaan met sukkelen. Het mesje snijdt het pilletje keurig in tweeën. Prijs: euro6,17.

Likdoornbeschermer

Likdoorns kunnen behoorlijk pijn doen. De Gelactiv likdoornbeschermers van Scholl die aan de binnenzijde een zacht kussentje hebben gevuld met gel, beschermen de likdoorns tegen wrijving in de schoenen. De gel geeft bovendien geleidelijk een verzachtende olie vrij die de likdoorn week maakt zodat deze makkelijk te verwijderen is. Prijs: euro5,75.

Moeilijke plekjes

Voor moeilijk bereikbare plaatsen (zoals tussen de vingers) ontwikkelde Compeed de vloeibare pleister Liquid: geen verband, maar een vloeistof waarvan met een applicator enkele druppeltjes worden aange- bracht. Ze leggen een beschermende film over de wonde. Na enkele dagen komt de pleister spontaan los. Prijs: flesje voor 10 toepassingen, euro11,95.

Medicatiedoosje

Medicatie werkt pas optimaal als u ze volgens de voorschriften neemt. En dat is niet altijd even makkelijk voor wie geneesmiddelen op verschillende tijdstippen moet nemen. Als u ’s ochtends uw pillendoosje vult, houdt u alles netjes bij. Prijs: euro4,34 .

Schroevendraaiertje

Als u dacht dat de apotheker u alleen kan helpen met geneesmiddelen en verzorgingsproducten, dan hebt u het mis. Ook dit schroevendraaiertje is in de apotheek te koop. Een handig hulpje voor brildragers.

Want de moertjes in een bril durven wel eens loskomen. Prijs: euro5,86.

Warm-en-koudkompres

Sommige pijn verzacht wanneer u de plaats warmhoudt, in andere gevallen doet koude deugd. Met het Nexcare Coldhot Pack past u beide in een handomdraai toe. Het met gel gevulde compres kan gekoeld worden in de diepvries of opgewarmd in de microgolfoven of au-bain-marie. Breng het nooit recht- streeks op de huid aan, maar altijd in de voorziene hoes.

Prijs: euro3,78.

Steunkous

Wie vaak last heeft van gezwollen benen of voeten doet er goed aan kousen te dragen die een gecontroleerde druk uitoefenen, vooral wanneer u lange tijd geïmmobiliseerd bent zoals tijdens een auto-, bus- of vliegtuigreis. Voor wie last heeft van spataders bestaan exemplaren die nog meer druk uitoefenen. Prijs: a 11,00. n

Verband

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content