Hoe houdt u vogels op afstand?

Tip 1.Voorzie hindernissen

Kraaien of eksters die de afdichting van ramen en deuren wegpikken zijn een heel vervelend probleem. Probeer hen te hinderen door er bloembakken voor te zetten of een schuine rand, zodat ze niet kunnen landen. In extreme gevallen en als u er tijd wilt insteken, kunt u hen de schrik van hun leven bezorgen door op de loer te liggen en hen plots met een waterstraal of luide muziek te verrassen. Zoals onlangs nog uit onderzoek is gebleken, zijn het vogels met een enorm goed geheugen. Fel schrikken kan hen tot andere gewoonten dwingen.

Tip 2. Geef hen geen voedsel

Kraaien onthouden heel goed waar ze voedsel kunnen vinden. Zorg er dus voor dat u niet te veel keukenafval beschikbaar maakt. Dat geldt ook voor duiven: stelt u hun bezoek niet op prijs, zorg dan dat er geen maïs te vinden is, daar zijn ze namelijk dol op.

Tip 3. Pas de beplanting in uw tuin aan

Als duiven geen beschutting tegen hun vijanden vinden, zullen ze liever veiliger oorden dan uw tuin opzoeken. Dat hoeft niet te betekenen dat u daardoor het bezoek van kleine zangvogeltjes moet ontberen: een stekelhaag geeft hen beschutting tegen katten en sperwers, duiven zijn te groot om daarin te kunnen ontkomen. Duiven hebben ook vrij veel plaats nodig om te landen, daarmee kunt u rekening houden bij de keuze van een voederhuisje. Hebt u een hekel aan kraaien en eksters, vermijd dan hoge bomen in uw tuin, want dat zijn voor hen favoriete nestplaatsen.

Tip 4. De vijanden van uw vijanden zijn uw vrienden

En dus is de sperwer de nieuwe beste vriend van duivenhaters. Sperwers hebben zich met de tijd toegespitst op de jacht op Turkse tortels, maar houten stadsduiven zijn een maat te groot voor hen. Woont u in open gebied? Bied dan nestgelegenheid aan een torenvalk. Hij kan helpen uw tuin vrij te maken van duiven én muizen: zet een speciale nestkast op een paal van vijf tot zes meter hoog. Best slaat u halfweg de kast nog een plankje, zodat het nest niet wordt ingenomen door Nijlganzen.

Tip 5.Vermijd problemen

Vraag de schoorsteenveger om bij de jaarlijkse schoorsteenreiniging (liefst voor en na het broedseizoen) gaas aan te brengen rond de schouwopening. Dan kunnen kauwen ze niet vol takken stouwen om er een nest in te maken en zo de volgende winter een schouwbrand veroorzaken.

Tip 6. Soms is de slechte eigenlijk de goede

Net als in detectiveromans. Beraam dus geen snode plannetjes tegen de specht die uw raamkozijn wil versplinteren: het beest heeft gewoon wat sneller dan u door dat er beestjes het hout aan het opvreten zijn.

Met dank aan Gerald Driessens van Natuurpunt voor de sluwe tips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content