© Getty Images/iStockphoto

10 tips om meer uit je doktersbezoek te halen

Het is je wellicht ook al overkomen: je komt buiten bij de dokter met het gevoel dat je niet alles hebt verteld wat je wou zeggen of daar onvoldoende tijd voor hebt gekregen. Daarom bereid je je afspraak bij de dokter best voor.

1 Noteer vooraf de vragen die je wil stellen en de items die je absoluut wil aankaarten. Rangschik ze in volgorde van belang. Zo kan je het meteen hebben over wat je de meeste zorgen baart.

2 Neem de medicatie die je neemt mee naar de dokter en ook de resultaten van eventuele onderzoeken.

3 Bereid je gesprek over de pijn die je voelt voor. Waar heb je pijn? Wanneer en hoe is het begonnen? Heb je voortdurend pijn of met vlagen? In welke situaties heb je meer of minder pijn? Wat voor pijn voel je? Kriebelingen, een branderig gevoel, een beklemmend gevoel, een zwaar gevoel, stekende pijn, een trekkerig gevoel, een stram gevoel... Die informatie kan voor je arts erg nuttig zijn.

4 Minimaliseer je pijn niet omdat je bang bent voor een klager door te gaan, of uit beleefdheid.

5 Verwoord wat je voelt: angst, droefheid, eenzaamheid kunnen je pijnwaarneming beïnvloeden. Voor de arts is het van belang om ook de bredere context van je pijn te kennen.

6 Doorgaans onthou je slechts 30% van alle informatie die je tijdens je bezoek aan de dokter meekrijgt. De emotionele context (wittejassensyndroom, angst, vermoeidheid...) kan dit fenomeen nog versterken. Ben je bang dat je belangrijke informatie zult vergeten? Maak dan aantekeningen of neem een vertrouwenspersoon mee.

7 Om misverstanden te vermijden, vat je best nog een keer kort samen wat de dokter heeft gezegd. Bijvoorbeeld: “Als ik het goed begrijp, wordt de pijn veroorzaakt door een gewrichtsprobleem.”

8 Heb je al lang pijn en is er geen verbetering merkbaar? Vraag dan aan de dokter om je door te verwijzen naar een specialist of naar een pijncentrum.

9 Lijkt je arts gehaast? Laat je niet afschrikken: heb je nog vragen, stel die dan gewoon.

10 Leg meteen een volgende afspraak bij de dokter vast. Op die manier blijf je op koers en krijg je een beter zicht op de evolutie van je pijn in de tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content