© Getty Images

30 dagen bewegen in het groen

Plusmagazine.be Onlineredactie

Bewegen is gezond. Maar bewegen in het groen is nog gezonder. Met de campagne 30-30 willen CM en BOS+ zoveel mogelijk Vlamingen stimuleren om vanaf 21 september dertig dagen lang dertig minuten te bewegen in het groen.

30-30 is aan haar derde editie toe. Vorig jaar gingen 5.400 Vlamingen de uitdaging aan. Dit jaar mikken gezondheidsfonds CM en BOS+ nog hoger. Van zaterdag 21 september tot zondag 20 oktober trekken opnieuw duizenden Vlamingen richting bos of park om er elke dag een halfuur te bewegen. Een topconditie is daarvoor niet nodig. Fietsen, wandelen, yoga, geocaching of touwtjespringen, het kan allemaal, zolang het maar in de natuur is.

Deelnemers maken niet alleen werk van hun eigen gezondheid. Ze dragen ook bij aan een gezonder Vlaanderen. Voor elke deelnemer wordt volgend voorjaar een extra boom geplant in het 30-30-bos. In Lokeren en Stekene gingen na de eerste twee edities in totaal al 7.800 exemplaren de grond in.

Positieve impact

Wetenschappelijk onderzoek toonde eerder aan dat niet alleen bewegen zelf, maar ook de omgeving waarin je beweegt, belangrijk is. ‘Wandelen in de vrije natuur kan helpen om minder te piekeren en positief in het leven te staan’, zegt Sien Cromphout van BOS+. ‘Dat zagen we ook bevestigd in de impactmeting na de voorgaande edities van 30-30.’

‘De meting toont aan dat onze mentale en fysieke gezondheid er na dertig dagen wel degelijk op vooruit gaat’, vult CM-gezondheidsexperte Kim Gaudeus aan. ‘Zo geven de deelnemers aan dat hun mentale gezondheid tijdens die dertig dagen met bijna zes procent verbetert. De slaapkwaliteit gaat er met ruim acht procent op vooruit. De stress vermindert met meer dan zeven procent en de concentratie neemt toe met bijna twaalf procent. Deelnemers voelen zich ook gelukkiger en vitaler.’

Nog meer goed nieuws, de positieve effecten houden ook aan. Een maand na de campagne 30-30 nemen de slaapkwaliteit en het geluksgevoel zelfs nog toe.

Deelnemers kunnen zich nog altijd registeren via www.30-30.be.

Partner Content