Apart slapen kan weer leven brengen in bed!

In België zou één koppel op vijf apart slapen, zegt een recent onderzoek. In Brussel zou het zelfs om de helft van alle koppels gaan. Maar is dat wel een goede en verrijkende manier om je nachten als koppel door te brengen?

Het onderzoek in kwestie heeft uiteenlopende reacties in de media losgeweekt en ook tal van professionele hulpverleners in verscheidene disciplines hebben hun mening gegeven. Van onze kant willen dit fenomeen hier bekijken vanuit een seksuologisch standpunt.

Koppels “moeten” niet tegen elke prijs en altijd samen slapen, maar ze “moeten” evenmin wegvluchten van elkaar om een gezonde relatie te behouden. Als uw partner een sterke neiging heeft om luid te snurken en zich zo vaak omdraait dat u zelf nauwelijks kunt slapen, dan moet u uiteraard voorrang geven aan uw slaapkwaliteit en aan een andere oplossing denken,

Slecht slapen fnuikt het libido

Vermoeidheid is inderdaad de eerste oorzaak van een daling van het seksueel verlangen bij de vrouw. Wie slecht slaapt, heeft gewoon minder zin om te vrijen. Omgekeerd: wie goed uitgerust aan de dag begint, is al even vanzelfsprekend beter in staat om de dagelijkse problemen aan te pakken en houdt meer positieve energie over voor zijn/haar partner.

Apart slapen kan ook dienen om te ontsnappen aan de soms verstikkende alomtegenwoordigheid van de andere. Het feit dat de twee lichamen ’s nachts gescheiden zijn kan bij de partners meer gevoelens van lust en ‘goesting’ in seksuele gemeenschap met elkaar opwekken.

Het bed als intiem nest

Laten we wel wezen: de voortdurende aanwezigheid van de partner – toch typisch voor het leven als koppel – hoeft niet noodzakelijk synoniem van routine en van onverschilligheid voor elkaar te zijn. Sommige koppels zijn juist heel gelukkig wanneer ze samen naar bed kunnen gaan om op het hoofdkussen ruzietjes bij te leggen of om een mooi moment van welbehagen met elkaar te delen. Hun gemeenschappelijk bed is hun eigen intiem nest geworden en de plek voor warm en sensueel lichamelijk contact. Apart slapen is voor zulke koppels dus zeker niet aangewezen.

Welk voordeel kan apart slapen dan wel hebben? Het kan een manier zijn om minder sterk geworden lustgevoelens of zelfs uitgedoofde gevoelens weer tot leven te wekken. De partners scheppen daarmee een situatie die meer onverwachte wendingen kan opleveren dan gewoonlijk. Niemand van beiden weet wat de rest van het menu gaat brengen en dat is een trigger voor seksuele fantasieën.

Meer goed dan slecht?

Moet apart slapen daarom een blijvende gewoonte worden? Sommige koppels vinden hiermee het evenwicht terug dat ze verloren waren omdat ze behoefte hadden aan meer privacy en onafhankelijkheid. Precies door apart te slapen hebben ze elkaar teruggevonden.

Voor andere koppels kan het een manier zijn om meer spanning en afwisseling in hun avonden te brengen, net zoals een striptease of een goede oliemassage dat zou doen. Daarbij is het echter essentieel dat de twee partners samen nagaan wat er juist met hen aan de hand is op het moment dat het idee van apart slapen in hun geest begint te ontkiemen. Willen ze uit de routine ontsnappen en meer pit in hun leven als koppel brengen? Of gaat het dieper en zijn ze helemaal op elkaar uitgekeken?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content