Begeleidingsgesprekken in de apotheek voor mensen met rokerslong

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ongeveer 10% van de Belgen lijdt aan chronisch obstructief longlijden (COPD), ook wel rokerslong genoemd. COPD is ongeneeslijk maar bestaan wel geneesmiddelen tegen de meest voorkomende klachten. De geneesmiddelen worden meestal ingeademd via een puffer, maar die wordt vaak verkeerd gebruikt. De apotheker kan daaraan verhelpen.

Verkeerd medicatiegebruik leidt tot meer klachten en ziekenhuisopnames

COPD-patiënten kunnen een puffer gebruiken om de meest voorkomende klachten, zoals hoesten en kortademigheid, te verminderen. Veel patiënten gebruiken hun puffer echter niet zoals het hoort. Ze gebruiken een verkeerde inhalatietechniek en/of puffen al dan niet bewust minder dan hun dokter voorschrijft. Hierdoor werkt de medicatie onvoldoende, met meer ademhalingsklachten en ziekenhuisopnames tot gevolg.

Belangrijke rol voor de apotheker

Een recente studie op initiatief van de Eenheid Farmaceutische Zorg van de Universiteit Gent en de dienst longziekten van het UZ Gent toonde aan dat apothekers het gebruik van inhalatiemedicijnen door COPD-patiënten kunnen verbeteren. In deze PHARMACOP-studie, uitgevoerd in 170 apotheken verspreid over Vlaanderen en Wallonië, namen 734 patiënten met COPD deel aan individuele begeleidingsgesprekken. Tijdens deze gesprekken besprak de apotheker vooral het correct gebruik van de puffer. Zo werd de juiste inhalatietechniek uitgebreid gedemonstreerd en aangeleerd. Daarnaast werden ook de moeilijkheden die de patiënt ondervond om de puffer goed en trouw te gebruiken samen besproken. Deze begeleidingsgesprekken zorgden voor een significante verbetering van zowel de inhalatietechniek als de therapietrouw. Ook werd een daling van het aantal hospitalisaties ten gevolge van ernstige COPD-opstoten vastgesteld.

Een vervolgonderzoek in samenwerking met de Universiteit Groningen rekende uit dat deze apothekersbegeleiding van patiënten met COPD een besparing van ? 227 per patiënt per jaar kan opleveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content