Behandeling reumatoïde artritis kan goedkoper én veiliger
Een nieuwe strategie voor de behandeling van reumatoïde artritis, een courante auto-immuunziekte, levert met minder medicijnen betere resultaten op. Zo blijkt uit een doctoraatsstudie door Diederik De Cock (KU Leuven).
Reumatoïde artritis (RA) is een chronische auto-immuunziekte die gepaard gaat met pijn en stijfheid in de gewrichten, vermoeidheid, botschade en uiteindelijk zelfs verlies van mobiliteit. In de westerse wereld lijdt ongeveer 1% van de bevolking aan deze ziekte. In België zijn er naar schatting ongeveer 80.000 tot 100.000 patiënten.
De ziekte kan niet volledig genezen worden en dus streven artsen naar het onderdrukken van de ziekte. Dat lukt steeds beter. Zo blijkt dat intensieve behandelingsstrategieën bij beginnende RA permanente gewrichtsbeschadiging voorkomen en de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk verbeteren.
Zoektocht naar de ideale combinatie
Onder de noemer van ‘CareRA’ (Care in early RA) verrichten vorsers van KU Leuven in samenwerking met UZ Leuven en verschillende Vlaamse reumatologiecentra, met de steun van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie), onderzoek naar de behandeling van beginnende RA. De zoektocht naar de optimale combinatie en dosering van traditionele anti-reumatica (methotrexaat, sulphasalazine of leflunomide) en glucocorticoïden (een vorm van steroïden), leidt binnen dit project tot opmerkelijke resultaten.
Over een studieperiode van 2 jaar werden 290 patiënten met beginnende RA onderworpen aan drie verschillende behandelingsstrategieën: Cobra Classic (Methotrexaat, Sulphasalazine en een hoge startdosis glucocorticoïden), Cobra Slim (Methotrexaat en een gemiddelde startdosis glucocorticoïden) en Cobra Avant-Garde (Methotrexaat, Leflunomide en een gemiddelde startdosis glucocorticoïden).
Minder nevenwerkingen
Alle schema’s toonden al na 16 weken behandeling een gelijkaardige werking: bij liefst 7 op 10 mensen was de ziekte klinisch perfect onder controle. Het verschil zat in de neveneffecten. Het nieuwe Cobra Slim-schema, met een minimum aan medicijnen, vertoonde ongeveer de helft minder nevenwerkingen bij patiënten dan de twee andere, gebruikelijke schema’s. Conclusie: de klassieke combinatie van methotrexaat met andere anti-reumatica en glucocorticoïden blijkt niet beter te zijn dan enkel methotrexaat met glucocorticoïden, maar wel duurder en minder veilig.
“Een eerste opmerkelijke vaststelling van deze studie zijn de remissiewaarden, die internationaal nog nooit zo hoog zijn geweest als in deze studie”, zegt Diederik De Cock, doctoraatsstudent aan het Onderzoekscentrum voor Skeletale Biologie en Engineering (KU Leuven). “Bovendien is het methotrexaat van de Cobra Slim-methode, net zoals steroïden, een goedkoop medicijn. We kunnen in Vlaanderen dus veel besparen mocht deze therapie toegepast worden. Nu is de RA-therapie in België nog niet voldoende gestandaardiseerd. Met de kostprijs van een jaarlijkse individuele behandeling, die soms oploopt tot 15.000 euro, kunnen we via onze strategie maar liefst 15 patiënten behandelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier