© Getty Images/iStockphoto

Bill Gates bestelt grote coronastudie in Leuven

In het Leuvense Gasthuisberg wordt binnenkort een levering van 15.000 geneeskrachtige moleculen verwacht, met de groeten van gewezen Microsoft-baas Bill Gates. Dat schrijft De Standaard. Op vraag én op kosten van de Bill & Melinda Gates Foundation zal de KU Leuven ze de komende weken testen op hun eventuele werkzaamheid tegen het nieuwe coronavirus.

De uit de VS opgestuurde medicijnstalen komen uit de portefeuille van het Scripps-instituut in Californië. Dat heeft de voorbije jaren een uitgebreide verzameling actieve bestanddelen aangelegd van bestaande of in ontwikkeling (geweest) zijnde medicijnen tegen de meest diverse aandoeningen. “De Bill & Melinda Gates Foundation hoopt dat er bij die vijftienduizend stoffen een of meerdere moleculen zitten die ook het nieuwe coronavirus kunnen afremmen”, zegt Johan Neyts van het laboratorium Virologie aan het Leuvense Rega-Instituut, dat de analyse op zich zal nemen. “Dat gaan we voor ze uitzoeken.”

Het hoogbioveiligheidslab van het Rega is volgens Neyts wellicht het enige in de wereld dat met hoge doorvoersnelheid en op een veilige manier duizenden kandidaat-moleculen na elkaar kan testen. “Een week of twee nadat de zending is afgeleverd, kennen we de resultaten.” Het lab werd op maat ontworpen door Neyts’ collega Pieter Leyssen, een viroloog en selfmade-ingenieur. Het draait volautomatisch, dag en nacht, zeven dagen in de week.

Partner Content