© Getty Images

Coronavirus: geen PCR-test meer bij vermoeden van besmetting

PCR-tests en snelle antigeentests worden niet meer aanbevolen aan de algemene bevolking, asymptomatische patiënten en bewoners van collectieve zorginstellingen bij een vermoeden van een besmetting met corona. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist.

Door de gunstige ontwikkeling van de pandemie, zowel qua viruscirculatie als het aantal ziekenhuisopnames, besliste de interministeriële conferentie eerder al de isolatiemaatregelen bij te schaven. Er kwam daardoor een einde aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve Covid-test.

En nu was ook de tijd rijp om de teststrategie aan te passen. Voortaan zullen ook de PCR-test en de snelle antigeentests niet meer algemeen worden aanbevolen, op enkele uitzonderingen na. Zelftests blijven echter wel beschikbaar. De ministers volgen daarmee de adviezen van de experten binnen de Risk Assessment Group, de Hoge Gezondheidsraad en de Risk Management Group.

De teststrategie voor symptomatische patiënten heet complexer te zijn. Die hangt af van verschillende factoren, zoals de gezondheidstoestand van de patiënt, de leeftijd, enzovoort). Ten laatste op 1 juni zullen de ministers daarover knopen doorhakken.

Mocht de epidemiologische toestand verslechteren en er een gevaarlijke variant van het coronavirus opduiken, dan kan de teststrategie opnieuw worden versterkt.

Partner Content