Cranberrysap beschermt het hart

De veenbes of cranberry beschikt al over een aardig gezondheidspalmares. Al jaren staat deze vrucht bekend om haar heilzaam effect op (ontstoken) urinewegen. Nieuwe studies suggereren dat cranberrysap ook een beschermend effect heeft op de hartgezondheid.

De polyfenolen in cranberrysap werden door onderzoekers van de Washington State University en Tufts University ingezet voor een test. Gezonde mensen met overgewicht kregen daarbij dagelijks twee glazen veenbessensap te drinken gedurende een periode van 8 weken. Na afloop bleek dat de vrijwilligers over een gezondere bloedsuikerspiegel beschikten met minder pieken of dalen. Die gezondheidsvoordelen hielden aan wanneer de deelnemers dagelijks zo’n twee glazen van dit sap bleven drinken.

De bloedanalyses gaven ook aan dat de proefpersonen verhoogde niveaus van HDL (ook wel ‘goede’) cholesterol hadden gekregen. Van hogere HDL waarden wordt vermoed dat dit het lichaam beschermt tegen slagaderverkalking, wat onder meer kan leiden tot hartinfarcten. Ook de aderfunctie bleek verbeterd en de oxidatieve stress, die gelinkt is met hartaandoeningen en diabetes, was verminderd na acht weken cranberrysap drinken.

Veenbesextracten

De veenbes is momenteel onderwerp van meerdere onderzoeken. Een deel richt zich daarbij specifiek op het werkzame extract zelf, de PAC’s. Daarbij wordt nagegaan of het geïsoleerde extract gezondheidseffecten heeft. Ook op dat terrein lijken er mogelijkheden te liggen onder meer in het kankeronderzoek, voor de bescherming van het hartspierweefsel en voor het stimuleren van de goede darmbacteriën. Om deze pistes hard te maken is de komende jaren verder wetenschappelijk onderzoek nodig.

Partner Content