© BELGA

De Block pleit voor voorzichtigheid bij koppeling levensstijl aan terugbetalingen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block roept op om bijzonder voorzichtig te zijn met het koppelen van een bepaalde levensstijl aan de terugbetaling van geneesmiddelen. De Block laat ook weten dat ze “uiteraard” open staat voor een heroverweging van de terugbetaling van Ofev door de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen bij het Riziv.

De terugbetaling van een dure behandeling van patiënten met idiopathische longfibrose doet dezer dagen heel wat stof opwaaien. De overheid eist in ruil voor de terugbetaling van een behandeling met Ofev – per patiënt zo’n 30.000 euro per jaar – dat de patiënten stoppen met roken.

Wim Wuyts, adjunct-kliniekhoofd pneumologie aan het UZ Leuven, zet in De Standaard en Het Nieuwsblad vraagtekens bij de keuze om rokers die niet stoppen uit te sluiten. Sommige patiënten probeerden al verschillende keren om te stoppen met roken, maar slagen daar gewoon niet in, argumenteert hij. Wuyts vindt het een principieel probleem dat niet alle patiënten toegang zouden hebben tot medicatie die hen misschien niet geneest maar wel helpt.

Levensstijl is slechts 1 factor

Ook minister De Block vindt het “een bijzonder moeilijke en delicate zaak” om een bepaalde levensstijl als voorwaarde te stellen voor terugbetaling. “Daar moet je zeer voorzichtig mee zijn”, onderstreept haar woordvoerster.

Levensstijl is immers niet de enige factor die speelt. “Je gedrag kies je, je grootvader niet.” Wat dus met iemand die door zijn genen zwakke botten heeft, maar niettemin kiest om intensief te sporten? “Moeten we hen ook de terugbetaling van een plaaster weigeren dan?”

Over het concrete geval van Ofev spreekt de minister zich niet uit. De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen besliste in december om de terugbetaling te koppelen aan het stoppen met roken, omdat ze aanwijzingen had dat dit een belangrijke impact heeft. “Als pneumologen zeggen dat ze andere bewijzen hebben en dat een behandeling ook helpt bij rokers, dan staan we daar uiteraard voor open. Het zal dan aan de commissie zijn om – indien nodig – een nieuw advies te formuleren”, klinkt het nog bij De Block.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content