De vaginale ring

De pil is veruit het bekendste anticonceptiemiddel, maar er zijn ook alternatieven. Wie niet graag pillen slikt, is misschien gebaat bij de vaginale ring.

De vaginale ring is een dunne, doorzichtige flexibele ring die je zoals een tampon zelf inbrengt en verwijdert uit de vagina. Daarvoor knijp je hem gewoon samen en breng je hem hoog in je vagina in, tot je hem niet meer voelt.

Je draagt de ring drie weken onafgebroken. Daarna verwijder je hem op dezelfde dag van de week als de dag waarop je de ring hebt ingebracht. De vierde week is je stopweek. Daarin krijg je je maandstonden. Na de stopweek breng je een nieuwe ring in. Dat doe je op dezelfde dag als de vorige maand.

In het begin kan de vaginale ring wel wat bijwerkingen geven. Je lichaam moet wennen aan de hormonen en dat kan zich uiten in misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, tussenbloedingen of stemmingswisselingen. Deze bijwerkingen verdwijnen echter meestal spontaan.

De vaginale ring is zeer betrouwbaar als anticonceptiemiddel.

Voordelen

Het voordeel aan de vaginale ring is dat je slechts één keer per maand aan je anticonceptie moet denken, in plaats van elke dag zoals bij de pil.

Een ander voordeel is dat de hormonen rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen en dat braken of diarree dus geen invloed hebben op de betrouwbaarheid van je anticonceptie.

Met de vaginale ring kan je je maandstonden plannen. Het is geen enkel probleem als je je stopweek overslaat en onmiddellijk een nieuwe ring inbrengt.

Nadelen

Een mogelijk nadeel is dat je de ring soms voelt zitten bij het vrijen. Dat is niet bij iedereen zo. Dit nadeel is wel makkelijk op te lossen. Als de ring hindert, mag hij tijdelijk uit de vagina gehaald worden. Let wel op, want de ring mag maximum drie uur uit de vagina verwijderd worden wil je nog beschermd zijn.

Door het gebruik van de ring heb je ook een licht verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Als je rookt, is deze kans veel groter.

Vergeten?

Als je de vaginale ring bent vergeten in te brengen na je stopweek, neem je gewoon een nieuwe in. Je moet dan wel de eerste zeven dagen met condoom vrijen. Als je seks had tijdens één van de vijf dagen voorafgaand aan de dag dat je vergat de vaginale ring in te brengen, moet je de morning-afterpil gebruiken.

Als je de vaginale ring er na drie weken vergeet uit te halen, ben je in principe nog een week beschermd. Haal de ring eruit van zodra je eraan denkt en begin dan je stopweek. Na zeven dagen start je gewoon opnieuw. Dan is je startdag wel veranderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content