De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een progressief verlies van de geestelijke vermogens, gekenmerkt door degeneratie van het hersenweefsel.


Gezonde hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Neuronen communiceren voortdurend met elkaar, door het uitwisselen van signalen via tentakelachtige verbindingen, de zogenaamde axonen en dendrieten.

Bij een Alzheimerpatiënt is het met de hersenen heel anders gesteld. Het ordelijk geregelde netwerk van zenuwcellen in gezonde hersenen wordt dan een verwarde massa, vol ouderdomsplaque en warrige knotten zenuwvezels. De plaque en de vezelwarboel verstoren de normale communicatie tussen de neuronen in het gedeelte van de hersenen waar het denkvermogen wordt bestuurd.

De ziekte van Alzheimer heeft op verschillende manieren invloed op mensen. Vanaf het begin ontwikkelt de ziekte zich langzaam, maar met toenemende snelheid. Enkele symptomen van Alzheimer zijn geheugenverlies, verwarde gedachten, verlies van richtingsgevoel en een slecht beoordelingsvermogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content