Wat vertelt een gezondheidsscan op basis van AI?

Naast je genen en je omgeving speelt ook je levensstijl een hoofdrol bij het bepalen van je gezondheid. Om je een eerlijker beeld te schetsen van je profiel en je leefgewoonten, lanceert ziekenfonds Helan de innovatieve tool ‘welwijzer’ die onder meer via een AI gezichtsscan een momentopname maakt van je gezondheid. We deden de test.

Zo’n gezichtsscan nemen gaat heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een computer of laptop op ooghoogte zodat je gezicht perfect in het plaatje past. Vervolgens zit je 20 seconden stil dichtbij je scherm, terwijl je in de camera tuurt. Intussen zorgt gezichtsscantechnologie ervoor dat er een aantal parameters via je gezicht worden opgemeten en later verwerkt tot interessante gezondheidsgegevens. Concreet voert de gezichtsscansoftware metingen uit op basis van heel subtiele kleurveranderingen in je gezicht. Die zijn gelinkt aan je bloedsomloop, hartslag en ademhalingsritme. Vooral goed doorbloede gezichtsdelen zoals de wangen en het voorhoofd worden hiervoor gemeten. Voor het blote oog zijn al die veranderingen onzichtbaar maar via artificiële intelligentie kunnen deze minuscule verschuivingen wel worden opgepikt en verwerkt tot resultaten. Je neemt best even rustig de tijd voor deze korte scan, want zoals ik nadien in mijn welzijnsrapport zal lezen, wordt op basis hiervan ook je stressniveau in kaart gebracht. Wanneer je dus snel tussen twee afspraken door de scan uitprobeert, kan dat wel degelijk wat sporen nalaten.

Vragenlijst

Die scan vormt maar één onderdeel van de gezondheidscheck. Voor je aan een welzijnsrapport toekomt, valt er eerst nog een omvangrijke vragenlijst in te vullen. Die werd opgesteld en gevalideerd door gespecialiseerde wetenschappers en artsen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Aan de hand van 6 thema’s zoals voeding, beweging, roken, alcohol, mentaal welzijn en slaap wordt gepeild naar je huidige routines. Meteen na afloop krijg je aan de hand van rode, oranje of groene balken al een eerste idee van je score. Een tijdje later krijg je in je mailbox een meer uitgebreid welzijnsrapport met daarin je doelen en je resultaten, gevolg door aanbevelingen op maat. Bij het invullen van de vragenlijst weet je natuurlijk al min of meer waar je zal uitkomen qua gedrag. De meesten hebben wel een idee waar hun valkuilen zich zoal situeren (dat glaasje teveel op vrijdag, de luie bank die meer trekt dan uitsloven in de fitness) waardoor de verrassing vooral schuilt in wat AI aan het licht zal brengen.

Hartslagvariabiliteit

Bovenaan het verslag van de gezichtsscan komt je hartslagfrequentie. Die van mij stemt tweemaal vrij goed overeen met wat mijn smartwatch gelijktijdig aangeeft. Een gemiddelde hartslag in rust tussen 60 en 100 slagen per minuut is een eerste vrij goede barometer voor een goede gezondheid. Mijn hartslag valt daar met 71 mooi middenin. Bij goed getrainde sporters of mensen in goede conditie ligt de rusthartslag vaak nog lager. Maar is de rusthartslag hoger, dan kan dat onder meer wijzen op chronische stress. Een van de beste manieren om zelf je hartslag in rust bewust te vertragen is regelmatig ademhalings- of relaxatieoefeningen uitvoeren.

Een andere graadmeter voor de algemene veerkracht van je lichaam is de wat minder bekende hartslagvariabiliteit (HRV) wat niet mag verward worden met het hartritme. De HRV toont hoe het interval tussen de hartslagen varieert. Dat gebeurt tussen elke hartslag en gaat om zeer kleine veranderingen van milliseconden. Een lagere HRV (minder dan 35 ms) kan erop wijzen dat je lichaam meer onderhevig is aan chronische stress of ziekte terwijl een hoger cijfer een betere gezondheid signaleert. Dat komt doordat de hartslagvariabiliteit gelinkt is aan het autonome zenuwstelsel, het belangrijkste regelcentrum van ons lichaam dat onze hartslag, ademhaling, bloeddruk en spijsvertering mee aanstuurt. Met een score van 112 ms, dus hoog genoeg, voel ik ineens al een stuk minder stress. Als volgende parameter volgt de ademhaling in rust die tussen 13 en 20 ademhalingen per minuut schommelt. Een hogere frequentie, wat meestal samengaat met hoog op de borst inademen in plaats van via de buik, is typisch bij spanning of ziekte.

Mentale stress

Maar de angel zit aan het einde bij de mentale stressscore, die het globale stressniveau van je lichaam in rust aangeeft op basis van wat je gezichtsscan verraadt. Een score lager dan 3/5 toont aan dat je onder hoge mentale druk staat. Ik strand op 3/5 en ben hoegenaamd niet verbaasd.

De scores zijn natuurlijk momentopnames en kunnen variëren naargelang de dag, het uur of de drukke omstandigheden waarin je je bevindt. Ik deed hem driemaal op verschillende dagen en zag vooral schommelingen in mijn stressscore opduiken. Dit vervangt natuurlijk allerminst een doktersconsult of een echte diagnose maar de persoonlijke tips achter elk onderdeel zijn wel handig en praktisch genoeg om mee aan de slag te kunnen. Elke grote verandering begint tenslotte toch met een kleine stap?

Gratis scan op helan.be/magazine/welwijzer

Partner Content