© Getty Images/iStockphoto

Droge ogen, een veelvoorkomend probleem

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het oogprobleem dat het vaakst voorkomt, zijn droge ogen. Een branderig of korrelig gevoel alsof er voortdurend zand in de ogen zit, vermoeide of zware ogen, jeuk, zelfs pijn kunnen er symptomen van zijn.

De traanfilm is een dun laagje vocht dat over het voorste deel van het oog ligt. Het oog wordt erdoor gesmeerd en beschermd tegen vuil, stof en infecties. Bij het knipperen wordt de traanfilm in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog.

Oorzaken

Een gebrek aan traanvocht of het verslechteren van de kwaliteit ervan is een veel gehoorde klacht. Vooral vrouwen hebben er last van, vaak rond de menopauze. Maar het probleem kan zich op elke leeftijd voordoen. De toename van de luchtvervuiling, airconditioning, beeldschermwerk, waarbij we minder met onze ogen knipperen, roken, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (antihistaminica, bloeddrukverlagende beta-blokkers,...) en het dragen van contaclenzen zijn allemaal elementen die droge ogen in de hand kunnen werken.

Voorts neemt ook met de leeftijd de activiteit van de traankliertjes af.

Droge ogen kunnen ook het gevolg zijn van een minder bekende aandoening, het Sjögren-syndroom, afgekort SS. Bij deze chronische auto-immune ziekte geraken traan- en speekselklieren chronisch ontstoken, waardoor minder traanvocht en speeksel wordt geproduceerd. Deze mensen hebben ook vaak last van een droge mond.

Diagnose

Het traanvocht kan door een oogarts gemeten worden met de Shirmertest. Daarbij wordt met een papierstrip het traanvocht opgezogen.

De traanfilm en eventuele defecten in deze traanfilm kunnen zichtbaar gemaakt worden door kleuring met fluoresceine, waarna het oogoppervlak bekeken wordt met blauw licht.

Behandeling

De behandeling van droge ogen bestaat uit het inbrengen van kunsttranen die het eigen traanvocht vervangen of aanvullen. Er bestaan verschillende vormen van kunsttranen in gel of druppels. Druppels hebben het nadeel dat het inbrengen ervan regelmatig (tot 8 maal per dag) moet herhaald worden, gels geven dan weer tijdelijk een wazig zicht.

Tegenwoordig bestaat er ook een spray (Vaporeyes) tegen droge ogen, die op de gesloten ogen wordt aangebracht. Deze spray herstelt de buitenste lipidenlaag van de traanfilm waardoor de verdamping van het traanvocht wordt afgeremd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content