Een hoge bloeddruk? Volg uw behandeling zoals het hoort!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Bijna 1 op de 2 hypertensiepatiënten die bètablokkers nemen, volgt zijn behandeling niet zoals het hoort. Nochtans is die therapietrouw noodzakelijk om ernstige cardiovasculaire complicaties te vermijden of te vertragen. Dat is één van de opmerkelijkste resultaten uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen ter gelegenheid van de Week van het Hart (22-26 september)!

Bijna 2 miljoen Belgen lijden aan een hoge bloeddruk, dat is 1 op de 5. Als een gezondere leefstijl niet volstaat om de bloeddruk terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau, dan moet de patiënt geneesmiddelen nemen. En dat zonder onderbreking, om een doeltreffende behandeling te garanderen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen gingen na of die medische aanbeveling wel gevolgd werd door hun 385.331 leden met hypertensie.

Welke obstakels voor een goed gevolgde behandeling?

Eerste vaststelling: 27% van de personen met een te hoge bloeddruk, neemt zijn bloeddrukverlager onregelmatig en dat bij alle soorten van voorgeschreven geneesmiddelen. Nog verontrustender is dat 49% van de personen die bètablokkers (en associaties) neemt, zijn behandeling opgeeft. Het is nochtans deze klasse van geneesmiddelen die het vaakst voorgeschreven wordt aan hypertensiepatiënten (58%)! De ongewenste bijwerkingen van bloeddrukverlagers zouden één van de voornaamste obstakels kunnen zijn voor een goede therapietrouw.

Naast het soort geneesmiddelen is uit de studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen gebleken dat er nog andere factoren zijn voor de niet-naleving van de behandeling:

· Leeftijd en geslacht: bij hypertensiepatiënten tussen 25 en 49 jaar is de kans 30% groter dat ze hun behandeling niet volgen zoals het hoort, dan bij de leeftijdsgroep tussen 50 en 74 jaar. Bij de 18- tot 24-jarigen is de situatie nog erger: daar verdubbelt die kans nog! En ietwat verrassend houden vrouwen zich minder goed aan hun behandeling dan mannen (tot de leeftijd van 60 jaar).

· De aanwezigheid van andere ziekten: als een hypertensiepatiënt nog aan één of twee andere chronische ziekten lijdt (diabetes, depressie,...), dan stijgt de kans dat hij de behandeling niet zal naleven met 15%. Bij meer dan twee andere ziekten, loopt het risico zelfs op tot 30%! Meer dan 40% van de hypertensiepatiënten lijdt aan minstens één andere chronische ziekte.

· De kostprijs van de behandeling: een hypertensiepatiënt die jaarlijks meer dan ? 200 uit eigen zak betaalt voor zijn cardiovasculaire geneesmiddelen, heeft 20% meer kans dat hij het niet zo nauw zal nemen met zijn behandeling dan een hypertensiepatiënt die minder dan ? 100 betaalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content