Epilepsie

Epilepsie is een stoornis die gepaard gaat met aanvallen; er treedt een plotselinge, tijdelijke verandering op in het functioneren van de hersenen.


Epilepsie is een stoornis die gepaard gaat met aanvallen; er treedt een plotselinge, tijdelijke verandering op in het functioneren van de hersenen. Gezonde hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Deze cellen communiceren voortdurend met elkaar, door het uitwisselen van signalen via tentakelachtige verbindingen, de zg. axonen en dendrieten.

Neuronen wekken in normale toestand meer dan 80 impulsen per seconde op. Tijdens een epileptische aanval kan de frequentie oplopen tot meer dan 500 impulsen per seconde. Een epileptische aanval kan zich uiten in een black-out, onvrijwillige reflexbewegingen van armen en benen en vertekende waarnemingen. Wanneer de impulssnelheid weer terugkeert naar het normale niveau, is de aanval voorbij. De patiënt is meestal extreem vermoeid.

Er zijn veel verschillende vormen van epilepsie en de behandeling is afhankelijk van de diagnose. Epilepsie kan een levenslange aandoening zijn, en er kunnen zich ernstige complicaties voordoen. Mensen met epilepsie moeten door een arts worden behandeld en gecontroleerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content