© BELGA

Europese experts waarschuwen voor meer vals-positieve ebolagevallen in griepseizoen

Met het griepseizoen voor de deur waarschuwen Europese gezondheidsexperts voor een toenemend aantal vals-positieve gevallen van ebola. Ze vragen dat de Europese landen zich daarop voorbereiden en in de eerste plaats de bevolking sensibiliseren. Vandaag buigen de EU-ministers van Volksgezondheid zich over de ebolacrisis.

De uitbraak van ebola heeft in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone tot meer dan alleen maar een gezondheidscrisis geleid, zeiden enkele EU-experten woensdag. “Het gevolg van het toenemend aantal gevallen is dat de werking van de ziekenhuizen volledig stilviel en de lokale handel en economie ontwricht geraakten. Dat leidde vervolgens tot sociale en politieke onrust.”

In Europa zal het zo’n vaart niet lopen, stelden ze gerust. Wie de drie voornoemde landen verlaat, wordt ter plekke op de luchthaven gescreend. Mensen die pas later ziek worden, moeten goed geïnformeerd worden. “Enkel wie ziek is, is besmettelijk. De meesten die ziek worden, wisten bovendien al op voorhand dat ze een risico liepen omdat ze aan de ziekte waren blootgesteld.”

De Europese ministers van Volksgezondheid vergaderen vandaag over de aanpak van ebola in Europa. De experts vragen dat ze het publiek informeren over de symptomen en dat ze er rekening mee houden dat veel mensen die de komende weken en maanden een stevige griepaanval te pakken krijgen, zullen denken dat ze ebola opgelopen hebben.

Wie de ziekte toch heeft, moet precies weten wat hij moet doen, luidt het. “Zo moet de patiënt weten dat hij niet zomaar naar de dichtstbijzijnde dokter kan gaan. Als hij snel behandeld kan worden, worden zijn kansen enkel vergroot.” Zogenaamde ‘entry screenings’ op de Europese luchthavens zijn goede gelegenheden om mensen die uit risicogebieden komen te informeren, zeggen ze. In Europa is enkel Groot-Brittannië van plan om dat te doen. De Europese ministers willen vandaag precies overeenkomen hoe ze hun gezondheidsmaatregelen op elkaar zullen afstemmen.

De experten vragen ook meer hulp om Europese hulpverleners die in West-Afrika ziek worden snel te kunnen repatriëren. Extra vliegtuigen zouden meer dan welkom zijn. Daarover wordt echter pas ten vroegste maandag gesproken, op de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content