Geef winterblues geen kans: 5 tips

Ben je gevoelig aan korte dagen, lange avonden en veel duisternis? Met deze praktische tips kan je je wapenen tegen de winterblues.

1. Voeg gember toe

Gember is een krachtig middel tegen vermoeidheid. Je kan het op verschillende manieren toevoegen aan je voeding. Om je ochtendvermoeidheid te bestrijden kan je rauw geraspte gember laten trekken in gekookt water. Haal hem er na maximum 20 minuten wel uit anders begint de gember te fermenteren.

Je kan ook wat rauwe gember rechtstreeks in je thee raspen. Of voeg gember toe aan wat citroensap en eventueel een lepel honing. Deze combinatie mag je wel niet opwarmen. Wie wenst kan hier ook wat kruidnagel aan toevoegen, wat een sterk antioxidant is.

Gember smaakt ook lekker bij wortelsap of voeg hem toe aan warm appelsap met wat kaneel.

Een gemberdrank om de dag te starten houdt je warm en voorziet je van een stevige dosis energie. Een veel betere boost dan koffie.

2. Knoflook en uien

Knoflook en uien zijn eveneens energieboosters die je gemakkelijk in maaltijden en soepen kan verwerken. Samen met gember, vormen knoflook en uien trouwens de basis van de ayurvedische keuken om vermoeidheid te verdrijven. Knoflook werd vroeger zelfs aan slaven toegediend om hun uithoudingsvermogen aan te zwengelen. Het bevat ook zwavel wat zuiverend werkt voor de huid en de lever.

Look kan je rauw persen en mengen onder groenten, sauzen, rijst... Wie knoflook niet goed verdraagt, kan dit wat omzeilen door de look pas op het einde aan het gerecht toe te voegen en hem niet te laten meekoken. Knoflook werkt het best als je hem rauw kan eten. Een teentje per dag is ideaal.

Ook rauwe uien zijn voedzamer dan gestoofde. Wil je ze toch zachter maken, doe dan gesnipperde ui in een beetje olie in een pan en laat op een laag vuur sudderen of laat ze 5 minuten sauteren in een bodempje water.

3. Start de dag met iets groen

Groene groenten bevatten de antioxidant chlorofyl, die onder meer de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Dat helpt om meer energie aan te maken. Chlorofyl heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem en verhoogt de energie. Het houdt het lichaam ook alkalisch en minder zuur. Belangrijke chlorofylleveranciers zijn spinazie, broccoli, groene kool, komkommer en snijbiet. In de winter kan je het ontbijt starten met wat komkommer of een groene smoothie, waar je gemakkelijk een van deze groenten kan in verwerken.

Je kan ook wat chlorofylpoeder (3 à 6 gram) toevoegen aan een smoothie van banaan met rijst-of amandelmelk. Dat levert een knalgroene smoothie op. Drink hem op voor je deur uitgaat en je kan er tegen.

4. Hou een ritme aan

Blijf naar buiten gaan, ook tijdens donkere, grijze dagen. Bouw een routine in, waarbij je dagelijks rond hetzelfde uur een wandeling of fietstocht maakt. Zo hou je je lichaam in een bepaald ritme en kan je ook beter de seizoensveranderingen opmerken. Je zal sneller zien dat het bijvoorbeeld stilaan weer vroeger licht wordt of dat bepaalde planten of bomen veranderen. Je houdt direct voeling met het ritme van de natuur. Bewegen zoals wandelen geeft sowieso energie.

5. Buikademhaling

Dat klinkt banaal maar een diepe, lange ademhaling is een energiebooster. De meesten onder ons halen heel oppervlakkig adem en hoog in de borstkas. We zijn er ons amper van bewust dat we het doen. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed en dus minder energie. Door tweemaal per dag ongeveer 5 à 10 minuten bewust diep adem te halen door je buik, kan je een verschil maken.

Ga liggen op je rug met je handen op je buik, vingertoppen tegen elkaar. Adem in via de neus, je middenrif gaat naar beneden, je buik naar voren, en het onderste deel van je longen vult zich met lucht. Vul ook de rest van je longen met lucht. De schouders gaan een beetje omhoog. Adem dan langzaam uit via de neus. Je middenrif gaat omhoog, de ribben naar elkaar toe, probeer je navel naar je ruggengraat te trekken om ook dat laatste restje adem uit te ademen. Herhaal dit enkele malen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content