Gevolgen van pesten kunnen leven lang voelbaar blijven

Kinderen die tijdens hun jeugdjaren gepest werden, kunnen daar op lange termijn negatieve effecten van ondervinden op hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat stelden onderzoekers vast van het Londense King’s College.

De researchers volgden zo’n 7.700 mensen die geboren waren in 1958 vanaf de leeftijd van 7 jaar tot aan hun 50ste verjaardag. Degenen die als kind regelmatig doelwit waren van pesterijen, liepen ook op hun 50ste een verhoogd risico op depressie, zelfmoordgedachten en angststoornissen. Ze gaven ook vaker aan dat hun levenskwaliteit niet goed was.

Om deze gegevens te verzamelen, vroegen de onderzoekers op verschillende tijdstippen aan de ouders of hun kinderen gepest werden. Dat gesprek gebeurde wanneer de kinderen 7 en 11 jaar oud waren. Ongeveer een op de vier ouders gaf aan dat hun kind wel eens gepest werd, bij 15 procent gebeurde dat zelfs frequent.

Op de leeftijd van 23 en nadien op de leeftijd van 50 jaar onderwierpen de onderzoekers de ‘kinderen’ aan een aantal psychologische testen om te zien of de gevolgen van dat pestgedrag aanhielden tijdens de adolescentie en in hun leven als volwassene.

Vriendenkring

De testen toonden aan dat wie als kind slachtoffer was geweest van pestkoppen, daar uiteenlopende gevolgen van ondervond in zijn latere leven. Naast de minder goede psychologische en fysieke gezondheid, waren er ook socio-economische littekens die bleven. Zo waren deze kinderen als volwassene gemiddeld minder succesvol in hun studies, waardoor ze vaker belandden in minder goed betaalde jobs of vaker werkloos waren. Ook op relationeel vlak liep het moeizamer. Ze hadden minder vaak een relatie of een stabiele vriendenkring op hun 50ste.

Ook een eerdere studie van de Amerikaanse Warwick universiteit had al aangegeven dat de impact van pesterijen veel langer aanhield dan tot nu toe was aangenomen. Die onderzoekers wezen al op de negatieve lange termijn gevolgen op de gezondheid, relaties en jobmogelijkheden van wie gepest werd.

De Londense auteurs van het onderzoek pleiten op basis van deze resultaten voor meer aandacht voor de verstrekkende gevolgen van pesten. “We moeten af van het idee dat pesterijen bij het schoolleven horen. Wat op de speelplaats gebeurt, heeft wel degelijk een erg grote invloed op het latere leven van kinderen”, aldus professor Louise Arseneault bij BBC news.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content