Gezond leven levert tot 15 jaar extra op

Vrouwen die “gezond leven” kunnen liefst 15 jaar ouder worden dan vrouwen die dat niet doen. Bij mannen is dat 8,5 jaar. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De onderzoekers van de universiteit van Maastricht volgden 25 jaar lang 120.000 mensen tussen 55 en 69 jaar oud. De resultaten zijn hallucinant: 15 jaar voor vrouwen, 8,5 voor mannen.

Vijftien jaar, dat is bijna een vijfde van hoe oud de gemiddelde Belgische vrouw wordt (82,43 jaar). Voor een man – die hier gemiddeld 77,15 jaar wordt – gaat het om ongeveer een negende.

“Wij hebben gekeken naar hoeveel jaar extra je krijgt als je niet rookt, intussen ook een goed gewicht hebt, voldoende beweegt en gezond eet”, zegt professor Piet van den Brandt van de Universiteit Maastricht. “Een vrouw die zo goed als heel haar leven op al die elementen positief scoort, wordt gemiddeld vijftien jaar ouder dan een vrouw die bij alle factoren een minnetje ziet staan.”

Hierop moet u letten

  • Bij lichaamsbeweging gaat het om gemiddeld meer dan dertig minuten per dag sporten of zelfs gewoon stappen.
  • Voor uw gewicht wordt gekeken naar de Body Mass Index (BMI). Die moet tussen de 18,5 en 25 zijn.
  • Voor het eten baseerden de onderzoekers zich op een mediterraan dieet. Dat houdt in: zo goed als dagelijks tussen de 0,5 en 2 normale glazen alcohol drinken, enkelvoudige verzadigde vetten – zoals olijfolie – gebruiken in plaats van verzadigde, zoals roomboter.
  • Voorts wekelijks niet meer dan enkele keren vlees eten en kiezen voor veel vis, groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren en graanproducten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content