Griep nog steeds zwaar onderschat

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het farmaceutisch bedrijf Mylan vroeg een onafhankelijk onderzoeksbureau te peilen naar de kennis en beleving van griep onder de Belgen. Daaruit blijkt dat 84% van hen de impact van griep onderschat!

De overgrote meerderheid van de ondervraagden beseft niet dat het griepvirus gevaarlijke gevolgen met zich kan meebrengen: 84% van de respondenten negeert het feit dat het influenzavirus en zijn complicaties jaarlijks duizenden doden eist onder de kwetsbare patiënten. De beperkte interesse lijkt de reden te zijn achter die scores: 72% van de respondenten maakt zich weinig of geen zorgen over de griep. Jongere generaties (<45) gebruiken vaak argumenten zoals 'ik ben te jong om me hierover zorgen te maken' of 'ik ben nooit ziek' om hun desinteresse te verantwoorden, terwijl senioren (>65) duidelijk meer ongerustheid vertonen. Interessant hierbij is dat de studie aantoont dat 62% van de 25 tot 35-jarigen gedurende de laatste vijf jaar met het virus geconfronteerd werd, terwijl dit bij de groep van 65+ maar 53% was.

Voorzorgsmaatrgelen

Wat voorzorgsmaatregelen betreft, beweert slechts 36% van de ondervraagden hun gewoonten tijdens het griepseizoen (van november tot maart) aan te passen. Dat doen ze voornamelijk door hun handen te wassen en hun vensters vaker open te zetten. “Het algemene gebrek aan preventieve maatregelen zorgt zeker voor de verspreiding van de ziekte binnen gezinnen”, stelt Prof. Dr. Yves Van Laethem, lid van het departement Infectieziekten van het Sint-Pietersziekenhuis te Brussel.

Antibiotica zijn zinloos

66% van diegenen die recent griep hebben gehad, gelooft dat antibiotica een rol spelen in het genezingsproces. “Antibiotica helpen enkel in de strijd tegen bacteriën, niet tegen virussen. Daarom zouden ze niet gebruikt moeten worden bij griep”, verduidelijkt Prof. Dr. Patrick Lacor, hoofd Interne Geneeskunde – Afdeling Infectieziekten van het UZ Brussel. “Voorzorgsmaatregelen en vaccinaties (effectief gedurende 6 tot 12 maanden) zijn de enige manieren om infecties te voorkomen. Elk jaar dient de vaccinatie herhaald te worden om beschermd te blijven.”

Vaccinatie

Uit de enquête blijkt dat 51% van de ondervraagden nooit geveaccineerd werd, terwijl 13% dat toch elk jaar doet. 70% van deze gevaccineerden zijn ouder dan 55 jaar, slechts 8% is jonger dan 35 jaar. Bij 46% van de mensen die minstens éénmaal gevaccineerd werden, speelde het doktersadvies een beslissende rol. Bovendien toonde de bevraging aan dat vaccinaties die aangeboden werden door werkgevers geholpen hebben om meer mensen te beschermen tegen het virus.


*De enquête werd in juli 2015 afgenomen bij 1.051 Belgen in 7 Belgische steden: Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Louvain-la-Neuve, Luik en Namen. Er werd in de vragenlijst rekening gehouden met persoonsgebonden kenmerken zoals taal, leeftijd, geslacht en aantal kinderen, met als doel een zo representatief mogelijke samenstelling van de bevolking te bekomen.

Lees ook: Tijd voor de griepprik


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content