© getty imagees

Hals en handen, vaak vergeten huidzones

Al gemerkt dat de huid van je hals en handen verschilt van die van je gelaat? Daardoor laten zowel je leefgewoonten, de jaren op de teller, als omgevingsfactoren sneller sporen na op deze plekken.

Samen met je gelaat worden je hals en handen het meest blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Dat maakt ze extra kwetsbaar voor pigmentatie, rimpelvorming of verslapping.

Handwerk

De huid van je handen bevat nauwelijks talgklieren, die in je gezicht net zorgen voor een natuurlijke vetlaag die beschermt tegen uitdroging. “Tel daarbij het veelvuldige contact van je handen met allerhande uitdrogende stoffen (als je ze wast, de vaat doet, tuiniert...) en je begrijpt waarom ze sneller verrimpelen of er vlekken opduiken. Doordat je huid met de jaren dunner wordt, worden ook de aders meer zichtbaar, maar met de juiste zorg kan je heel wat vroegtijdige veroudering tegengaan”, sust dermatoloog dr. Ingrid Van Riet (Carpe Clinic).

Wassen en beschermen

Belangrijk bij het handen wassen is dat je consequent kiest voor een zeer milde zeep of een olie die de beschermende huidlaag intact houdt. “Maak er ook een routine van om je handen te beschermen tegen uv-stralen wanneer je de deur uitgaat. Dat kan zowel met een gewone zonnecrème als met handcrèmes met ingebouwde zonnefilter of een handige spray. Werk je veel met je handen en kom je in contact met detergenten of andere stoffen, dan doe je er goed aan om handschoenen te dragen en je handen elke avond te hydrateren.”

Bij het kiezen van een efficiënte handcrème gelden andere criteria dan voor gelaatsverzorging. “Je handcrème bevat best olie, zoals jojoba of avocado-olie, naast hydraterende ingrediënten om het vocht vast te houden, zoals ureum, hyaluronzuur of melkzuur. De textuur van de crème mag een water-in-olie-emulsie zijn. Zit je vaak met je handen in het water, dan zijn crèmes met siliconenderivaten aan-geraden.”

Levervlekken, lijntjes en rimpels

Oudere handen vertonen nogal eens levervlekken, een term die niets te maken heeft met je lever, maar duidt op zonneschade. “Ze zijn het gevolg van een verstoring van het pigmentatieproces van je huid, door langdurige blootstelling aan uvA- en uvB-straling. Het goede nieuws is dat je deze vlekken makkelijk kan laten verwijderen met IPL-flitslampen en sommige laserbehandelingen.”

Vind je bepaalde lijntjes of rimpels storend, dan bieden collageenstimulerende behandelingen een mooi perspectief om ook de huid van je handen een boost te geven. “Afhankelijk van het probleem – fijne lijntjes of volumeverlies – en je huidtype zijn er verschillende types skinboosters voorhanden (zoals Sculptra of Radiesse) die worden geïnjecteerd. Dit zijn geen fillers maar producten die de eigen collageenproductie van je cellen triggeren. Ze stimuleren de dikte en de structuur van je huid en doen fijne lijntjes vervagen.”

“Dat effect zie je niet meteen, maar pas na enkele maanden en verschillende behandelingen, wanneer je weer op volle toeren eigen collageen aanmaakt. Dat effect houdt ongeveer anderhalf jaar aan”, weet dr. Ingrid Van Riet.

Een ander alternatief is een PRP-behandeling waarbij lichaamseigen bloedplasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes wordt ingezet voor de collageen- en elastineaanmaak.

Horizontale tech-nek

Je halshuid is fijner, dunner en droger, en heeft net als je handen onvoldoende talgklieren. Bij de meeste mensen vertoont ze dan ook sneller lijntjes of rimpels dan het gelaat. “Horizontale lijntjes zijn het gevolg van onze leefgewoonten. We kijken met zijn allen vaker omlaag naar het scherm van de laptop en de smartphone. Daardoor nemen niet enkel de nekklachten toe, maar worden ook de halsplooien gedurende uren geperst. Na verloop van tijd ontstaat dan een tech-nek, zelfs bij jongere mensen.”

Probeer je houding aan te passen en meer op ooghoogte te kijken. De verticale plooien zijn te wijten aan de platte spier die zich uitspreidt over je hele hals en waarvan de vezels met het ouder worden meer gaan samenklitten. Ook het verslappen van je huid kan ongewenste plooien geven.

Voeden en prikkelen

Door de specifieke structuur vraagt je hals een andere zorg dan je gelaatshuid. Zeker als je een eerder vette gelaatshuid hebt, moet je na het reinigen van je hals voor meer hydraterende crèmes met een uv-factor kiezen. Rijke, voedende maskers voor het gelaat mogen zeker ook op de hals. Retinol en vitamine A-zuurpeelings kunnen eveneens, maar omdat deze zone veel gevoeliger is, moet je wel de dosering en frequentie verminderen om irritatie te voorkomen. Ook bij het exfoliëren kies je best zachtere producten met een lagere concentratie glycolzuur en geen grove gezichtsscrub. “Een betere manier om je onderste huidlagen (dermis) geregeld te prikkelen tot collageenproductie is needling. Dat kan met een dermaroller van 0,2 mm waarop je een hyaluronzuurstimulator aanbrengt.”

De huid van je handen en hals bevat nauwelijks talgklieren die beschermen tegen uitdroging.

Is er wat meer nodig en wil je beginnende rimpels en/of verkleuringen in je hals aanpakken, dan zijn er enkele opties. “Bij een beginnende huidverslapping en bij verkleuringen kan een laserbehandeling opnieuw een gladdere huid creëren. Dit gebeurt het best in de winter, op een zo bleek mogelijke huid en vaak in verschillende sessies. Een andere mogelijkheid bij beginnende huidverslapping is, net als bij de handen, het injecteren van skinboosters of het inzetten van PRP. De verticale halsplooien kunnen met een spierontspanner ontspannen worden.”

Is er sprake van een erg verslapte huid of een hangende dubbele kin, dan mag je zachte middelen vergeten en helpt enkel nog een (mini)halslift waarbij overtollig vetweefsel chirurgisch wordt verwijderd.

Partner Content