© Getty Images/iStockphoto

Hepatitis C: waarom je je beter toch laat testen

Wereld Hepatitis Dag (28/07) is het uitgelezen moment om eens stil te staan bij hepatitis C. Naar schatting 70.000 Belgen kampen met deze aandoening maar amper de helft is op de hoogte. Onder hen heel wat zogeheten babyboomers die ooit bloed kregen toegediend. Wie risico liep, laat zich best zo snel mogelijk testen. Nooit eerder waren er zo’n doeltreffende behandelingen.

Hepatitis C is het meest gevaarlijke broertje uit de hepatitis -familie, maar anders dan bij hepatitis A en B is er hiertegen geen efficiënt vaccin voorhanden. Bij ongeveer 8 op de 10 mensen die door dit virus besmet raakten, ontwikkelt zich een chronische vorm van hepatitis C. “Dat geeft nauwelijks tot geen symptomen maar na 10 à 30 jaar kan dit wel uitmonden met in levercirrose of leverkanker. Het is zelfs de voornaamste oorzaak van levertransplantaties”, legt hematoloog dr. Sven Francque uit. Naar schatting 300 mensen per jaar overlijden momenteel in ons land aan de gevolgen van deze vorm van virale hepatitis. Hepatitis tast niet alleen het functioneren van de lever aan. De aandoening ligt vaak aan de basis van tal van andere klachten zoals falende nieren, endocriene problemen, huidaandoeningen, cardiovasculaire klachten en ook mentaal leed zoals depressie en chronische vermoeidheid.

Wie loopt risico ?

Over de besmetting en behandeling van hepatitis circuleren vandaag nog heel wat misverstanden, zelfs bij huisartsen. Dat bleek uit een recente peiling van het onderzoek Save Your Liver’. Het virus wordt niet overgedragen via speeksel of de lucht maar wel via bloed of bloedproducten. Voor 1990 werd het bloed in België hier nog niet op gecontroleerd, waardoor nogal wat mensen geïnfecteerd raakten. Wie voor die datum een transfusie kreeg, laat zich vandaag bij zijn huisarts best testen op aanwezigheid van het virus, zo raden specialisten aan. Andere mogelijkheden om besmet te raken zijn het delen van geïnfecteerde scheermesjes, het gebruik van niet steriele injectienaalden en het aanbrengen van tatoeages of piercings met besmet materiaal.

Genezen

Vorig jaar kende de behandeling van hepatitis C een spectaculaire doorbraak. Voor het eerst kwamen er efficiënte behandelingen beschikbaar, de zogeheten Direct Acting Antivirals (DAAs), die in zo’n 90 % van de gevallen voor een definitieve genezing zorgden. Anders dan bij de oudere therapieën geven de huidige nauwelijks ongewenste bijwerkingen. Het voorbije jaar zijn zo’n 1500 patiënten in ons land hiermee al van hun ziekte afgeholpen. “Probleem hierbij is de dure kostprijs waardoor alleen patiënten met hepatitis in fase 3 of 4 in aanmerking komen voor deze behandeling. Dat zijn mensen met levercirrose of die een levertransplantatie hadden”, verklaart prof. Yves Horsmans (UCL). Specialisten pleiten ervoor om de behandeling, die slechts 8 à 24 weken duurt, uit te breiden naar alle hepatitis C patiënten, zoals vandaag al het geval is in onze buurlanden. “Op die manier kunnen we de ziekte grotendeels uitroeien.” Genezen kan, maar dat beschermt niet tegen een nieuwe infectie, waarschuwen specialisten. Wie nadien weer in contact komt met besmet bloed, riskeert een herbesmetting.

Besmet na een bevalling

Hoe groot de impact van hepatitis C kan zijn, weet Marleen (55) die besmet raakte bij en bloedtransfusie in 1984. “Ik was pas bevallen van mijn zoon. Er waren complicaties en ik kreeg bloed toegediend. Pas vele jaren later kreeg ik allerlei diffuse klachten doordat mijn lever intussen zwaar was aangetast. Ik voelde me constant moe en uitgeput. Toevallig kwam mijn huisarts er via een bloedonderzoek achter dat ik hepatitis C had. Uiteindelijk werd ik geholpen door een levertransplantatie maar dat bleek geen definitieve oplossing. Het virus circuleerde immers nog altijd in mijn lichaam en tastte zo ook die nieuwe lever aan. Zo ben ik een paar keer in kritieke toestand beland, tot ik vorig jaar die nieuwe behandeling kreeg toegediend. Het verschil is enorm. In enkele weken tijd ben ik helemaal hersteld en heb ik opnieuw veel meer energie gekregen. Ik heb geluk gehad dat ik tijdig een behandeling heb gekregen. Ook mijn zoon raakte besmet via een tatoeage die hij liet zetten. Bij hem is de infectie wel veel vlugger vastgesteld zodat de gevolgen minder groot zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content