Hersenen en zenuwstelsel

Een reeks video’s die de verschillende mogelijke aandoeningen van de hersenen en de zenuwbanen belichten.

Het centraal zenuwstelsel (CZS) omvat de hersenen en het ruggenmerg. De hersenen bestaan uit de grote hersenen, de hersenstam en de kleine hersenen. Beide helften van de grote hersenen zijn verdeeld in kwabben. Binnen in de schedel zijn de hersenen bedekt met drie weefsellagen: de hersenvliezen of meninges.

Het ruggenmerg is een lange, kwetsbare, buisvormige structuur die bij de hersenstam begint en doorloopt tot bijna het einde van de wervelkolom. Het ruggenmerg bestaat uit zenuwen die zowel inkomende als uitgaande signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam geleiden.

Alle video’s over het centraal zenuwstelsel

  • Een beroerte: iemand kan een beroerte krijgen als er naar een gedeelte van de hersenen te weinig bloed wordt aangevoerd, met het gevolg dat er weefsel afsterft en hersenfuncties verloren gaan.
  • De ziekte van Alzheimer: bij een Alzheimerpatiënt wordt het ordelijk geregelde netwerk van zenuwcellen in gezonde hersenen een verwarde massa, vol ouderdomsplaque en warrige knotten zenuwvezels.
  • De ziekte van Parkinson: veroorzaakt degeneratie van neuronen in de substantia nigra, het deel van de hersenen van waaruit de spierbewegingen worden aangestuurd.
  • Multiple sclerose: is een auto-immuunziekte; dat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zich tegen zichzelf keert.
  • Epilepsie: is een stoornis die gepaard gaat met aanvallen; er treedt een plotselinge, tijdelijke verandering op in het functioneren van de hersenen.
  • Hersenvliesontsteking: wordt ook meningitis genoemd en kan worden veroorzaakt door schimmels, chemische irritatie of medicijnallergieën, en tumoren.
  • Depressie: anders dan gewone zwaarmoedigheid, droefheid of verdriet, is depressie een toestand waarbij iemand zich onbeheersbaar en overweldigend ongelukkig voelt, zo erg dat het hem of haar vaak totaal ‘uitblust.’
  • Diabetische neuropathie: zenuwschade die ontstaan is door voortdurend verhoogde bloedsuikerwaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content