Het premenstrueel syndroom

De hormonale veranderingen net voor de menstruatie kunnen lichamelijke en emotionele belastingen veroorzaken die kenmerkend zijn voor het premenstrueel syndroom.


Iedere maand bereidt het lichaam van de vrouw zich door middel van de menstruatiecyclus voor op een mogelijke bevruchting en zwangerschap. Tijdens de menstruatiefase van de cyclus, ook wel ongesteldheid genoemd, wordt de endometriumvoering van de baarmoeder afgevoerd en na een tijdje vervangen.

Dit proces wordt op gang gebracht door een verschuiving van de hormoonspiegels, opgewekt door de hypofyseklier en de eierstokken. Deze hormonale veranderingen kunnen lichamelijke en emotionele belastingen veroorzaken die kenmerkend zijn voor het premenstrueel syndroom, of PMS, zoals hoofdpijn, krampen, gevoelige borsten, misselijkheid en stemmingswisselingen.

Sommige symptomen van PMS worden verlicht door lichaamsbeweging, rust, stressvermindering en gezonde voeding. Een arts kan voor het verlichten van ernstige PMS-symptomen medicijnen voorschrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content