Hygiëne in ziekenhuizen al te vaak ondermaats

De hygiëne in Vlaamse ziekenhuizen is al te vaak ondermaats. Dat blijkt uit de meest recente verslagen van de Zorginspectie waarover De Standaard bericht.

Bij 23 van de 56 Vlaamse ziekenhuizen heeft de Zorginspectie opmerkingen over de sterilisatie van de operatie-instrumenten. Zo bestaat er niet steeds een strikte scheiding tussen de zone met de vuile instrumenten die uit het operatiekwartier komen en de zone waar steriele instrumenten opgeslagen zijn.

Maar ook vuile handen van artsen en verpleegkundigen vormen een gevaar, omdat op die manier kiemen van de ene patiënt naar de andere worden doorgegeven. Uit de inspectieverslagen blijkt dat in 48 van de 56 ziekenhuizen artsen en verpleegkundigen werken die zich niet aan de basisregels houden.

Het grootste risico van slechte ziekenhuishygiëne is dat patiënten een infectie oplopen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) schat dat in ons land jaarlijks 103.000 patiënten ziek worden van kiemen uit het ziekenhuis. Ruim 2.600 overlijdens kunnen worden toegeschreven aan zo’n ziekenhuisinfectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content