Hypertensie: vroeg behandelen en vooral... volhouden

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Hypertensie vraagt om een levenslange behandeling. Hoe reageren patiënten op die aanbeveling? Blijven ze trouw aan de voorgeschreven geneesmiddelen of niet? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gingen op onderzoek uit en namen het gedrag van meer dan 18.000 patiënten met een hoge bloeddruk onder de loep. Het resultaat is opvallend: 1 op de 10 patiënten stopt al na een jaar definitief met de behandeling.

Hypertensie of hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in 2014 bleek al dat de 2 miljoen Belgen die eraan lijden, niet allemaal behandeld worden of hun behandeling niet altijd correct volgen. In het verlengde van die studie onderzochten de Onafhankelijke Ziekenfondsen nu ook het therapeutische gedrag van 18.700 patiënten die recent gediagnosticeerd werden met hypertensie en dit gedurende 5 opeenvolgende jaren. De belangrijkste vaststellingen op een rij:

  • 1 op de 10 patiënten zet zijn behandeling definitief stop na het eerste behandelingsjaar (11%). Binnen de jongste leeftijdsgroep (25-49 jaar) stopt 15% zelfs al na 6 maanden.
  • Slechts 22% van de patiënten heeft zich tijdens de observatieperiode van 5 jaar correct aan de behandeling gehouden. Als de patiënt zich aan zijn behandeling houdt gedurende het eerste jaar, is de kans groot dat hij dat de volgende jaren ook doet.
  • De therapietrouw (compliance) is beter als het aantal verschillende voorgeschreven geneesmiddelen klein is. 38% van de hypertensiepatiënten neemt minstens 2 klassen geneesmiddelen.
  • Bij personen die bètablokkers slikken, is de therapietrouw opvallend slecht. En dat terwijl die geneesmiddelen het meest voorgeschreven worden (30%).
  • Mannen (68%) blijven meer trouw aan hun behandeling dan vrouwen (58%), zonder dat hiervoor een verklaring bestaat. De behandeling begint gemiddeld op de leeftijd van 59 jaar.

Efficiënt behandelen vanaf de diagnose

Om complicaties te vermijden, zijn een vroegtijdige opsporing van de ziekte en een efficiënte behandeling vanaf de diagnose zeer belangrijk. Des te meer aangezien een correcte behandeling van bij het begin een positieve invloed heeft op de therapietrouw tijdens de volgende jaren.

Daarom is het erg belangrijk iedereen ervan te doordringen van het belang van therapietrouw bij een geneesmiddelenbehandeling voor hoge bloeddruk. De focus ligt in het bijzonder op patiënten jonger dan 50 jaar, die vaker hun behandeling vroegtijdig stopzetten en bij wie de ziekte vaak geen klachten geeft.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content