Liplezen om erbij te horen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vanaf half september start de vereniging Onder Ons opnieuw met de cursussen liplezen op verschillende locaties in Vlaanderen. Meer en meer slechthorenden vinden de weg naar Onder Ons, een vzw die de belangen van slechthorenden behartigt. De vraag om te leren liplezen leeft bij hen.

Naast technische aanpassingen zoals hoorapparaten, hulpmiddelen voor de woning, ... is liplezen of spraakafzien een belangrijk hulpmiddel in de communicatie van slechthorenden.

Want een beperking als slecht horen hindert mensen in hun communicatie, in hun dagelijks leven. Vaak gaat de slechthorende zich isoleren of ontstaat er op zijn minst een drempel om deel te nemen aan sociale activiteiten. Kunnen liplezen zorgt voor een herintegratie in kleine en grote kring.

De rijkdom van groepslessen liplezen

Leren liplezen en dat blijven oefenen doe je het best in een kleine groep. De cursisten oefenen met het mondbeeld van de lesgever (audiologe of logopediste) maar ook van de verschillende deelnemers. Tegelijk is de les een ontmoetingsmoment waar de cursisten communicatietips meekrijgen en zelf tips en ervaringen uitwisselen.

Onder het motto ‘Liplezen, bekijk het van twee kanten’ staat de cursus open voor slechthorenden (al dan niet dragers van hoorapparaten of cochleair implant) maar ook voor horenden, zoals familie, vrienden én zorgverleners. Deze ruimere aanpak opent perspectieven voor beide partijen. In een ongedwongen moment leert de goedhorende/zorgverlener meer adequaat te reageren bij ontmoetingen met slechthorenden. De slechthorende van zijn kant leert zijn omgeving aan te geven hoe de communicatie met hen optimaal kan verlopen. Beide partijen leren elkaar beter verstaan en tegemoetkomen en gaan als het ware een sociaal engagement aan.

Uitbreiding locaties in Antwerpen en West-Vlaanderen

Al jaren komen cursusgroepen bijeen op vaste plaatsen in Vlaanderen: Antwerpen, Mechelen, Gent, Leuven, Hasselt, ... Waar extra vraag is naar een cursus liplezen, proberen wij een lesgroep op te starten. Zo starten we dit jaar in Brugge, West-Vlaanderen, en ook in Antwerpen is het aanbod uitgebreid. Naast de vaste stek in de Thomas More-Hogeschool in de Molenstraat waar we samenwerken met de opleiding logopedie en audiologie, starten we ook in het noorden in Merksem, en in Mol.
Elke cursus start met een informatiesessie en een gratis proefles in september. Wil je weten of liplezen iets voor jou kan zijn, meld je dan liefst vooraf aan voor deze proefles.

Alle info: secretariaat Onder Ons vzw – tel 03 248 09 45, lipleescursus@onder-ons.be, onder-ons.be/cursussen/cursussen.htm

De infofolder vind je hier: http://www.onder-ons.be/weblinks/LLC2015-folder-LR-18aug.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content