Mestcel zou aan de basis liggen van chronische buikpuin

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Er is mogelijk goed nieuws voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom. Onderzoek aan de UAntwerpen toont aan dat een mestcel in de buik verantwoordelijk is voor de overmatige pijnprikkels. Doctoraatsonderzoeker Annemie Deiteren hoopt nu dat haar resultaten farmabedrijven zullen aanzetten hun geneesmiddelen ook bij deze patiënten te testen.

Volgens het onderzoek lijdt ongeveer een volwassene op zes aan chronische buikpijn. Een oorzaak is niet meteen bekend en geneesmiddelen brengen meestal geen soelaas, wat de levenskwaliteit van de patiënt zwaar kan aantasten.

“Prikkels over het normaal functioneren van de darm worden vele malen versterkt, waardoor ze in de hersenen foutief als pijn worden geïnterpreteerd”, verklaart Annemie Deiteren (UAntwerpen), die als onderdeel van haar doctoraatsthesis op zoek ging naar de oorzaak van die overprikkeling. Ze bekeek daarbij specifiek de mogelijke invloed van buikgriep, die vaak aan het prikkelbaredarmsyndroom voorafgaat. De mestcel lijkt een schuldige in het verhaal: “We stelden vast dat het aantal mestcellen in de darmwand van ratten met darmovergevoeligheid verhoogd was en dat deze cellen actiever waren”.

Een oplossing lijkt door deze inzichten ook mogelijk te worden. “Wanneer we bij deze ratten de histamine 1- of histamine 4-receptor blokkeerden, konden we de normale darmgevoeligheid volledig herstellen”, vervolgt Deiteren. “Geneesmiddelen die bij de behandeling van astma en allergieën de histamine 1-receptor blokkeren, zijn erg veilig.

Geneesmiddelen die de histamine 4-receptor blokkeren, zijn nog volop in ontwikkeling, maar klinische studies met patiënten toonden al aan dat ook deze geneesmiddelen de klachten van astma en allergieën kunnen verbeteren”. Deiteren, die spreekt van een belangrijke bevinding, hoopt dat de resultaten de farma-industrie kunnen aansporen om hun histamine 4-receptorblokker ook te testen bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content