© Getty Images

Mondmaskers, coronapas en telewerk in de strijd tegen herfstgolf

Plusmagazine.be Onlineredactie

Een fors uitgebreide mondmaskerplicht, meer telewerk en een bredere inzet van de coronapas moeten de vierde coronagolf indijken. Dat heeft het Overlegcomité beslist. “Een brede batterij aan maatregelen die niet overdreven streng zijn, maar wel vermijden dat we hier volgende week weer zitten”, vatte premier Alexander De Croo het pakket samen.

De vierde golf van coronabesmettingen – omgedoopt tot de herfstgolf – won de afgelopen week elke dag aan kracht. Dat premier Alexander De Croo gelijk had om het Overlegcomité te vervroegen van vrijdag naar dinsdag, benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op de persconferentie na afloop van de vergadering: gisteren zijn er 155 nieuwe covid-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, van wie nota bene iets meer dan de helft in het over het algemeen beter gevaccineerde Vlaanderen.

Het Overlegcomité met daarin de bevoegde federale ministers en vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen besliste om een breed amalgaam aan maatregelen in te zetten. De meeste daarvan gaan komende vrijdag in, maar “mensen moeten daarop niet wachten om ze al toe te passen”, benadrukte Vandenbroucke snel.

Concreet gaat het ten eerste om een uitbreiding van de mondmaskerplicht. Die geldt op dit moment in principe alleen nog maar in het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Vanaf vrijdag zal het mondmasker opnieuw overal gedragen moeten worden in winkels, winkelcentra, zorginstellingen, bibliotheken, erediensten en allerhande publiek toegankelijke ruimtes zoals overheids- en gerechtsgebouwen, sportcentra en bij erediensten.

De uitbreiding van het Covid Safe Ticket – de coronapas in de volksmond – vormt de tweede dam. Die wordt sowieso verplicht voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 mensen buiten. Zonder kan ook, maar dan geldt er een mondmaskerplicht. Bovendien gaat het om een minimale federale sokkel: iedere organisator die dat wil kan een coronapas invoeren, ongeacht het aantal bezoekers. In Brussel en Wallonië ligt de drempel voor het Covid Safe Ticket nu trouwens al een stuk lager, met een verplichting vanaf 50 bezoekers binnen en 200 buiten.

De deelstaten engageren zich bovendien om vanaf 1 november het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horecazaken en fitnesscentra. Dat was al het geval in Wallonië en Brussel, maar nu volgt ook Vlaanderen. Voor het personeel van horecazaken en fitnesscentra gaat de mondmaskerplicht trouwens al op 29 oktober in.

En intussen heeft de Belgische bioscoopsector er zelf voor gekozen om het Covid Safe Ticket te verplichten in alle cinema’s. “Voor de veiligheid van het publiek en het personeel in de bioscopen, is besloten om aan alle bioscoopuitbaters van het land te vragen om vanaf het begin van de herfstvakantie op 29 oktober, het CST te controleren voor elke voorstelling, ongeacht het aantal bezoekers”, aldus de Federatie van Cinema’s van België. “We kiezen voor deze duidelijke en makkelijk aan het publiek te communiceren regel. De controle van het CST zal het mogelijk maken om het mondmasker af te zetten, zodat het publiek ten volle kan genieten van de film en van snacks en drankjes in de zaal.”

Tot slot wordt het telewerk opnieuw sterk aanbevolen “voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening”. Die maatregel moet niet alleen het aantal contacten op het werk, maar ook op het openbaar vervoer gevoelig terugdringen.

Het Overlegcomité heeft bewust gekozen voor een breed pakket aan maatregelen, die geen sectoren viseren maar tegelijkertijd wel vermijden dat er volgende week een nieuw Overlegcomité moet komen, verklaarde premier De Croo na afloop. “De sluiting van sectoren of beperkingen van activiteiten zijn op dit ogenblik niet nodig, maar de epidemiologische toestand noopt wel tot voorzichtigheid en waakzaamheid”, vatte hij de situatie samen.

De maatregelen gelden in principe voor drie maanden, al kan het ook langer of korter. Dat is ook de periode waarin de pandemiewet, die de federale regering een dezer dagen zal afkondigen, van toepassing is.

Bovenop de maatregelen die dinsdag beslist zijn, komen er mogelijk nog extra voorzieningen in het onderwijs, iets waar minister Vandenbroucke dinsdagavond al op aandrong. De ministers van Onderwijs komen morgen/woensdag alvast samen. Daarnaast is er sprake van een boosterprik voor de brede bevolking. Van zodra wetenschappelijk is bepaald wanneer die herhalingsdosis het best wordt toegediend wordt de toediening ervan georganiseerd.

Premier De Croo is er alvast van overtuigd dat de nieuwe maatregelen voldoende efficiënt kunnen zijn om een nieuwe verpletterende golf aan besmettingen af te wenden. “Als ze goed nageleefd worden, kunnen we de frequentie van gevaarlijke contacten goed naar beneden houden en vermijden we dat er een te sterke stijging komt”, zei hij. Ook de hoge vaccinatiegraad moet een complete ramp helpen voorkomen. “Zonder die vaccins werd dit een onuitgegeven gezondheids- en economische crisis”, was Vandenbroucke stellig. “Mensen moeten zich dus blijven laten vaccineren. Daar is nog een stuk weg te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content