Nieuwe Europese beperkingen voor bewaarmiddelen in cosmetica

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De gebruiksvoorwaarden van twee categorieën van bewaarmiddelen, de parabenen en het mengsel van methylchloorisothiazolinon / methylisothiazolinon, zijn na een re-evaluatie op Europees niveau aangepast om een veilig gebruik te garanderen.

De nieuwe beperkingen zijn gebaseerd op de conclusies van het Europese Wetenschappelijk Comité voor de Veiligheid van de Consumenten.

Wat parabenen als bewaarmiddel in cosmetica betreft, blijkt uit de conclusies dat methyl- en ethylparabeen in de huidige maximaal toegelaten gehaltes geen risico’s voor de consument inhouden. Voor propyl- en butylparabeen, daarentegen, is bepaald dat de som van de maximaal toegelaten gehaltes als ester niet hoger dan 0,19 % mag zijn (EU-verordening 1004/2014). Die strengere limiet zorgt ervoor dat deze stoffen ook veilig in kindercosmetica kunnen worden gebruikt.

Opgelet bij baby’s

Een uitzondering geldt wel voor de producten die bedoeld zijn om in het luiergebied van kinderen onder de drie jaar te gebruiken en die niet worden afgespoeld, zoals crèmes en reinigingsdoekjes. Vooral voor kinderen onder de zes maand zouden propyl- en butylparabeen in deze producten risico’s kunnen inhouden, omdat hun metabolisme nog in volle ontwikkeling is en omdat de huid in het luiergebied vaak beschadigd is. Om alle producten in deze categorie te omvatten, is het verbod tot de leeftijd van drie jaar uitgebreid.

Enkel in cosmetica die worden afgespoeld

Het mengsel methylchloorisothiazolinon/methylisothiazolinon mag enkel nog in af te spoelen cosmetica als bewaarmiddel worden gebruikt (EU-verordening 1003/2014). In producten die langdurig met de huid in contact komen, houdt dit mengsel een verhoogd risico op allergische reacties in.

Beide verordeningen zullen in verschillende fasen van kracht worden. Cosmetica met parabenen, die aan de huidige wetgeving voldoen, mogen nog tot 16 april 2015 op de markt worden gebracht en tot 16 oktober 2015 in de rekken voorkomen. Voor cosmetica met methylchloorisothiazolinon/methylisothiazolinon zijn de overgangsdata respectievelijk 16 juli 2015 en 16 april 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content