Nieuwe website voor preventie van zelfdoding in Vlaanderen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vandaag wxerd de vernieuwde website www.zelfmoord1813.be ter voorkoming van zelfdoding in Vlaanderen voorgesteld.

De voorstelling gebeurde op de top van de Hautacam in het kader van de vierde “Te Gek! ? Tour de France”. De
ronde wordt dit jaar gereden met mensen die ooit aan zelfdoding dachten of een zelfmoordpoging ondernamen.

De website geeft eerst en vooral toegang tot de Zelfmoordlijn, een gratis en anonieme nooddienst waar mensen in crisismomenten terechtkunnen via telefoon, chat en e-mail. Ook mensen uit de omgeving of nabestaanden kunnen er contact mee opnemen. De dienst wordt door vrijwilligers bemand en is overigens continu op zoek naar nieuwe medewerkers.

Een tweede luik van www.zelfmoord1813.be bevat nieuws, feiten en cijfers en is gericht op het algemene publiek, studenten, journalisten en dies meer. Een derde luik gaat over beleid en hulpverlening en bevat informatie voor elke organisatie in Vlaanderen die werk wil maken van de preventie van zelfdoding of die geconfronteerd wordt met zelfdoding(sgedachten) bij eigen medewerkers, cliënteel ...

“Personen met zelfdodingsgedachten moeten weten dat hulp mogelijk is. Dat zij over hun problemen moeten durven en ook kunnen praten met anderen en dat anderen klaarstaan om hen uit de ’tunnel’ te helpen”, zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, in de persmededeling.

De website kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid en wordt beheerd en gecoördineerd door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content