Onderzoekers ontdekken mogelijke strategie tegen herseninfarct

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Wetenschappers van VIB en KU Leuven hebben zuurstofsensor PHD1 geïdentificeerd als een mogelijk doelwit voor de behandeling van herseninfarcten (ischemische beroerte).

Ondanks de bescheiden vooruitgang in de behandeling van herseninfarct, blijft het de vierde grootste doodsoorzaak en de meest voorkomende reden voor ernstige beperkingen. De impact van een beroerte is overweldigend zowel voor de patiënten zelf, als hun families en de samenleving. Een degelijke aanpak is dan ook een belangrijke onvervulde medische behoefte. Onderzoek geleid door prof. Peter Carmeliet en dr. Annelies Quaegebeur (VIB/KU Leuven) wijst uit dat het eiwit PHD1 via een onverwacht mechanisme bescherming biedt tegen beroerte. Het onderzoek opent perspectieven voor een toekomstige behandeling.

Het belang van PHD1 in de hersenen

Van alle organen in ons lichaam heeft het brein de grootste hoeveelheden zuurstof en glucose nodig om te functioneren en overleven. De energie die onze hersenen gebruiken, wordt immers volledig uit zuurstof en glucose gegenereerd. In het geval van een beroerte verstoort een verminderde bloedvoorziening deze energiebalans, waardoor hersencellen afsterven.

Het onderzoekslab van prof. Peter Carmeliet stelde vast dat muizen die niet over de zuurstofsensor PHD1 beschikken, beschermd waren tegen herseninfarct uitgelokt door een blokkering van het hoofdbloedvat dat de hersenen van zuurstof en glucose voorziet. De omvang van het infarct was maar liefst 70% kleiner, wat een opvallend groot voordelig effect is. Bovendien presteerden deze muizen een pak beter in functionele tests na een infarct.

Peter Carmeliet (VIB/KU Leuven): “Deze resultaten bevestigen voor het eerst dat het blokkeren van PHD1 een grote bescherming biedt tegen onherstelbare hersenschade als bloedvaten de vitale zuurstof en voedingsstoffen niet kunnen leveren aan hersencellen.”

Herprogrammering van het glucosegebruik

Als hersencellen geen zuurstof meer krijgen, maken ze zuurstofradicalen aan. Deze schadelijke ‘nevenproducten’ doden hersencellen. De meeste bestaande behandelingen voor herseninfarct zijn onsuccesvol omdat ze vooral gericht zijn op het behandelen van de gevolgen van deze zuurstofradicalen en geen oog hebben voor de oorzaak.

De onderzoekers hebben ontdekt dat het blokkeren van de zuurstofsensor PHD1 hersencellen beschermt tegen schadelijke nevenproducten door de benutting van glucose in zuurstofarme omstandigheden te herprogrammeren.

Dr. Annelies Quaegebeur (VIB/KU Leuven): “Door de benutting van glucose te herprogrammeren, zijn hersencellen zonder PHD1 beter in staat om schadelijke zuurstofradicalen te neutraliseren, waardoor ze het brein beschermen tegen beroerte. Hoewel verder onderzoek noodzakelijk is, zou PHD1 mogelijk een interessant doelwit kunnen zijn voor de behandeling van herseninfarct.”Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content