© Shutterstock

Ook oudere patiënten hebben baat bij moderne stents

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Oudere patiënten krijgen nog te vaak een ‘naakte’ stent. Dat is een metalen buisje om een vernauwde kransslagader weer open te maken, dat niet bedekt is met medicatie. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat ook zij meer baat hebben bij de moderne stents, die medicatie vrijstellen.

Een frequente ingreep, maar geen duidelijk beleid

Tot nu toe was er geen duidelijk beleid over de ideale behandeling van kransslagadervernauwingen bij ouderen. Nochtans wordt die populatie vaak door die aandoening getroffen. De modernere drug-eluting stents, die met medicatie bedekt zijn, werden tot nu toe niet vaak bij oudere patiënten geplaatst. Na de plaatsing van dat type stent wordt een patiënt namelijk lang behandeld met twee soorten bloedverdunners. Dat verhoogt de kans op bloedingen. In een populatie die op zich al een fragielere gezondheid heeft, is dat een groot risico.

Minder complicaties, zonder hoger risico op bloedingen

Een nieuwe studie toont nu aan dat ook voor oudere patiënten de moderne stents voordeliger zijn. De voorwaarde is wel dat de behandeling met bloedverdunners veel korter is dan bij de jongere patiënten.

De duur van de behandeling met bloedverdunners zou ongeveer gelijk moeten zijn aan die voor de naakte stents. De studie toont aan dat dat effectief mogelijk is. Zo daalt het risico op een nieuwe vernauwing en een nieuwe ingreep, zonder het risico op bloedingen aanzienlijk te verhogen.

Naar een duidelijke aanpak in Belgische cardiologische centra

Prof. dr. Peter Sinnaeve, kliniekhoofd hart- en vaatziekten UZ Leuven
Prof. dr. Peter Sinnaeve, kliniekhoofd hart- en vaatziekten UZ Leuven© UZ Leuven

Aan de studie werkten verschillende internationale artsen mee, waaronder ook prof. dr. Peter Sinnaeve, kliniekhoofd hart- en vaatziekten in UZ Leuven. ‘In UZ Leuven werden de drug-eluting stents al langer gebruikt bij ouderen, maar dan met een langdurige en dus risicovolle behandeling met bloedverdunners. Dankzij de nieuwe studie kunnen we die behandeling drastisch inkorten.

Er zijn ook andere Belgische centra waar het moderne type stent al is ingeburgerd, maar nog niet alle centra zijn gevolgd. Een belangrijk struikelblok is namelijk dat de stents nog niet volledig worden terugbetaald. Daar hopen we met deze studie verandering in te brengen.

De totale kost van de behandeling zal in ieder geval al afnemen, omdat nieuwe ingrepen door hervernauwing voorkomen worden. Dat is hopelijk een stap in de richting van universele terugbetaling van de drug-eluting stent’, licht professor Sinnaeve toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content