OPCAB hartoperatie

Een OPCAB-operatie (off-pump coronary artery bypass) geeft de chirurg de mogelijkheid een bypassoperatie uit te voeren zonder het hart stil te leggen.


Een kransslagaderbypasstransplantatie is een veel voorkomende operatie, waarbij de bloedsomloop via een omweg langs een geblokkeerde kransslagader wordt omgeleid. Bij de meeste bypassoperaties wordt het hart stilgelegd en neemt een hart-longmachine de taken van hart en longen over.

Hoewel de meeste traditionele bypassoperaties slagen, krijgen sommige patiënten tijdelijk geheugenverlies of andere bijwerkingen die mogelijk samenhangen met het gebruik van een hart-longmachine.

Een OPCAB-operatie (off-pump coronary artery bypass) geeft de chirurg de mogelijkheid een bypassoperatie uit te voeren zonder het hart stil te leggen. Bij een bepaalde vorm van OPCAB wordt de borst geopend en vermindert de chirurg de bewegingen van het hart met een stabilisatie-instrument.

Rondom de geblokkeerde slagader wordt een elastieken bandje geplaatst, zodat de bloeddoorstroming ophoudt. Tussen de aorta en een punt voorbij de blokkade wordt een bloedvat uit een ander lichaamsdeel aangelegd. De aderklemmen worden losgemaakt en het bloed stroomt nu door de gerepareerde slagader.

Sommige patiënten kunnen in aanmerking komen voor een minder belastende vorm van OPCAB. Dit wordt MIDCAB genoemd (minimally invasive direct coronary artery bypass). Hierbij wordt een kleine insnede gemaakt in de linkerzijde van de borstkas. Het hart wordt gestabiliseerd en de borstslagader van de patiënt wordt als omleiding gebruikt, zodat de bloedsomloop langs de geblokkeerde kransslagader kan worden omgeleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content