© Getty Images/iStockphoto

Oplosbare stent van lichaamseigen stof

Stents worden al decennia gebruikt voor de behandeling van kransslagadervernauwingen. Naast de klassieke metalen stents zijn er sinds enkele jaren ook oplosbare types ontwikkeld. Die medische revolutie zet zich steeds verder door, met de lancering onlangs van een stent op basis van een lichaamseigen stof.

Die innovatie is onlangs voorgesteld op het Europese dottercongres en is intussen al met succes toegepast in het Nederlandse Elisabeth Tweestedenziekenhuis (Waalwijk). Deze nieuwe stents maken net als hun niet oplosbare tegenhangers dicht geslibde bloedvaten opnieuw open. Blijvende stents hebben als nadeel dat het bloedvat na verloop van tijd toch opnieuw kan dichtgroeien.

Deze nieuwe types oplosbare stents worden binnen de twaalf maanden volledig door het lichaam opgenomen. Op dat moment neemt het eigen weefsel de functie van de stent over en houdt het bloedvat dus open. Hoe sneller de stent oplost, hoe beter dat effect. Aan deze stents wordt ook een geneesmiddel toegevoegd om de kransslagader open te houden.

Deze nieuwe stents zijn (nog) niet voor alle vernauwingen geschikt. De diameters van de verstopte ader moet groter zijn dan 3 tot 3,5 mm en het moet gaan om een nieuw hartletsel. (KVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content