© Getty Images/iStockphoto

Paarse tomaten op komst?

Liggen er binnenkort paarsgekleurde tomaten in de winkelrekken? De Britse openbare omroep BBC gelooft alvast van wel. Het gaat om zogeheten genetisch gemanipuleerde tomaten, die in Groot-Brittannië werden ontwikkeld. Aan de tomaten werd het donkere pigment anthocyaan toegevoegd.

Deze stof komt onder meer voor in bos- en veenbessen. Volgens studies is dit pigment effectief bij dieren voor de bestrijding van tumoren en als ontstekingsremmer. Britse wetenschappers willen onderzoeken of tomaten met anthocyaan dezelfde gezondheidsvoordelen krijgen als de bessen. Op die manier zou de voedingswaarde van ketchup tot pizza stevig kunnen opgekrikt worden.

“Deze paarse tomaten kan je dezelfde samenstellingen geven die bos- en veenbessen hun gezonde eigenschappen geven. Maar je kan ze enkel toepassen in voedsel dat mensen in aanzienlijke hoeveelheden eten”, aldus professor Martin bij BBC news.

De eerste 1.200 liter paars tomatensap zijn intussen klaar voor verdere tests in Groot-Brittannië. Daarbij zal onderzocht worden of anthocyaan ook op mensen positieve effecten heeft. Of een genetisch gemanipuleerde vrucht met gezondheidsvoordelen ook effectief in de supermarkt belandt, blijft nog afwachten. Recente enquêtes wezen immers aan dat Europeanen nog erg sceptisch staan tegenover dit soort producten. Drie op de vier is gekant tegen genetisch gemanipuleerd voedsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content