Pokemon Go als therapie bij diabetes?
Pokemon Go zou wel eens meer ‘nevenwerkingen’ kunnen opleveren dan louter ontspanning. Britse onderzoekers zien in het populaire spel een uitgelezen manier om mensen met diabetes meer aan het bewegen te krijgen. Fysieke actie vormt immers een belangrijk onderdeel van hun therapie. Waar zitten die monsters?
Pokemon laat de halve planeet bewegen, niet alleen jongeren maar ook volwassenen vallen massaal voor het spel. Dat is ook de medische wereld niet ontgaan. Britse wetenschappers van de universiteit van Leicester die onderzoek voeren naar diabetes stelden vast dat dit spelletje slaagt waarin tal van goed bedoelde doktersadviezen mislukken: mensen die zelden sporten hun zetel uit porren en zowaar kilometers laten stappen. Op die manier zouden de ‘monsters’ uit de jaren ’90 wel eens kunnen uitgroeien tot een ideaal wapen in de strijd tegen overgewicht en teveel zitten, zo stellen wetenschappers van Leicester. Want jagend op Pokemons leggen mensen vaak ettelijke kilometers af zonder dat ze zich realiseren dat ze eigenlijk aan het sporten zijn. En daar vaart hun gezondheid wel bij.
Bij chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 is fysieke inspanning een belangrijk onderdeel van de behandeling en heeft het ook een preventief effect op mensen die risico lopen om suikerziekte te ontwikkelen. Een recente studie toonde aan dat mensen met een zittend bestaan die om het half uur een vijftal minuten beweging inlassen, hun insuline- en glycemieniveaus zagen dalen. Die 5 minuten pauzes gebruikten ze om kort te stappen of andere bewegingen uit te oefenen.
In dat opzicht juichen de wetenschappers Pokemon Go toe. “Wandelen wordt als bewegingsvorm vaak erg onderschat maar het bevordert de gezondheid en het is toegankelijk voor quasi iedereen”, stelt dokter Tom Yates.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier