Prostaatscreening met een computerprogramma
Een nieuw computerprogramma dat in staat is om MRI cans na te pluizen op prostaatkanker zou in de toekomst een bevolkingsscreening kunnen mogelijk maken. Dat hopen althans de Nederlandse onderzoekers van het Radboud University Medical Center in Nijmegen.
Vandaag is een grootschalige bevolkingsscreening naar prostaatkanker nog niet mogelijk. Artsen gaan individueel na of een man prostaatkanker heeft door het bloed te onderzoeken op bepaalde eiwitten, de zogeheten prostaat-specifieke antigenen (PSA). Die aanpak zorgt voor in bepaalde gevallen voor overdiagnoses en onnodige behandelingen.
Algoritme
Een onderzoeksteam van het Radboud umc slaagde erin om een meer een betrouwbare methode te ontwikkelen. Onderzoeker Geert Litjens ontwierp een computeralgoritme. Dat maakt het mogelijk dat een computer MRI-beelden controleert op sporen van prostaattumoren. Als radiologen zelf zo’n onderzoek uitvoeren, neemt dat veel tijd in beslag. Een onderzoek op bevolkingsniveau is dan uitgesloten. Litjens’ algortime duidt op een MRI-beeld allereerst de prostaat aan, waarna het de verdachte gebieden aangeeft. Duiken er bijvoorbeeld donkere vlekken op die er niet horen te zijn, dan wordt er door de computer automatisch verder ingezoomd op die plek.
De computer zal in geen geval het werk van de radiologen overnemen maar het programma werkt complementair aan hun werk, zeggen de onderzoekers. Het algoritme staat vooral in voor de kwantitatieve beoordelingen.
In Vlaanderen krijgen elk jaar zo’n 5.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Volgens de Nederlandse onderzoekers zou het invoeren van een bevolkingsonderzoek de sterfte door deze kanker met zo’n kwart kunnen doen dalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier