© Getty Images

Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 % gedaald

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De kans dat Vlamingen sterven aan een hart- of vaatziekte is op tien jaar tijd met meer dan een kwart gedaald. Dat blijkt uit de Vlaamse sterftecijfers voor 2010, die vandaag door minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen zijn voorgesteld.

In 2010 telde Vlaanderen 58.006 overlijdens. Dat zijn er 153 meer dan in 2009 en 841 meer dan in 2008. Het absolute aantal overlijdens stijgt dus, maar minder dan in verhouding tot de veroudering van de bevolking verwacht kan worden, zegt Vandeurzen. “Dat betekent dat de kans (of het risico) dat je op een bepaalde leeftijd sterft, is afgenomen.” De meest spectaculaire daling wordt bij de hart- en vaatziekten opgetekend. Daar daalde het sterfterisico de afgelopen tien jaar met ruim een kwart. Maar omdat deze ziektes vooral bij ouderen voorkomen en het aantal ouderen toeneemt, blijft dit in aantal wel een grote groep. “Het loont duidelijk om blijvend in te zetten op preventie en op kwaliteitsvolle geneeskunde”, aldus Vandeurzen.
Kanker, hart- en vaatziekten en zelfdoding blijven belangrijke doodsoorzaken. Longkanker is bij mannen van 50 tot 79 jaar de voornaamste doodsoorzaak. Voor vrouwen tussen 40 en 69 jaar is borstkanker de voornaamste doodsoorzaak.
Uit de cijfers blijkt ook dat de levensverwachting blijft toenemen. In 2010 was de levensverwachting voor een pasgeboren meisje gemiddeld 83,4 jaar, voor een jongen 78,6 jaar. Voor de Vlaamse man is er zo gemiddeld 3 maanden bijgekomen per jaar, voor de Vlaamse vrouw 2 maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content