Het Rode Kruis Vlaanderen vraagt aan zijn donoren om dringend bloed te komen geven. Vooral mensen met de bloedgroep O-negatief, want die voorraad is kritiek. Mensen met O-negatief kunnen aan alle mensen met een andere bloedgroep bloed geven. © BELGA

Rode Kruis-Vlaanderen roept op bloed te geven

Rode Kruis-Vlaanderen doet een oproep om bloed en bloedplaatjes te geven, aangezien ook deze zomer de bloedvoorraad onder druk staat, vooral dan bij negatieve bloedgroepen. “Bij AB- en B- is zelfs sprake van een kritieke voorraad”, aldus de hulporganisatie.

Dat de bloedvoorraad onder druk staat, heeft volgens de hulporganisatie onder meer te maken met het warme weer van de afgelopen dagen en het feit dat heel wat trouwe donoren momenteel op vakantie zijn.

Dat er minder donoren zijn, heeft ook gevolgen op de voorraad bloedplaatjes, die uit het afgenomen bloed worden gehaald. De vraag vanuit de ziekenhuizen naar bloedplaatjes stijgt echter. In het tweede kwartaal van 2016 was er zo een stijging met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus Rode Kruis-Vlaanderen. “Dat is meteen ook één van de redenen waarom we begin juli overgeschakeld zijn naar grotere bloedzakken omdat we zo uit alle bloedgiften die ‘kostbare’ plaatjes kunnen filteren.”

De hulporganisatie legt uit dat bloedplaatjes maar vijf dagen kunnen worden bewaard. “Vandaar dat er een constante instroom nodig is van ‘vers bloed’ “, klinkt het. “Een transfusie met bloedplaatjes redt het leven van heel wat mensen. Bijvoorbeeld patiënten met leukemie of kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Door de chemotherapie kan het bloedplaatjesniveau zo laag zakken dat de patiënt spontane bloedingen kan krijgen. Bloedplaatjes toedienen is dan levensnoodzakelijk.”

Rode Kruis-Vlaanderen roept donoren met een negatieve bloedgroep op de komende dagen en weken bloed te komen geven, net als bloedplaatjesdonoren. De organisatie merkt wel op dat wie bloedplaatjes wil geven, dat enkel in een van de vaste centra kan doen en daarvoor ook best een afspraak maakt. Alle informatie over waar bloed kan worden gegeven, staat op de website www.rodekruis.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content