Rode Kruis-Vlaanderen zoekt bloedgevers

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Rode Kruis-Vlaanderen doet een dringende oproep om bloed te geven. Elk jaar stelt de organisatie alles in het werk om de vakantie door te komen met een ideale bloedvoorraad. Op dit moment is de bloedvoorraad aan de lage kant. Daarom roept Rode Kruis-Vlaanderen iedereen op om bloed te geven tijdens de zomermaanden.

Rode Kruis-Vlaanderen staat in voor de aanlevering van voldoende en veilig bloed aan de ziekenhuizen. De zomervakantie is traditioneel een periode waarin er minder bloed wordt gegeven. Op dit moment is de bloedvoorraad aan de lage kant. Momenteel kan Rode Kruis-Vlaanderen voldoen aan de vraag van ziekenhuizen. Om dat te kunnen blijven garanderen, roept de organisatie iedereen op om tijdens de zomermaanden bloed te geven.

Grote vraag naar bloedgroepen A en O

Naar aanleiding van een aantal specifieke gevallenwas de specifieke vraag naar bloedgroepen A en O, zowel positief als negatief, vanuit de ziekenhuizen vrij hoog. Rode Kruis-Vlaanderen doet daarom een dringende oproep naar personen met deze bloedgroepen om op korte termijn bloed te geven.

Donoren met een bloedgroep O negatief zijn universele donoren: zij mogen aan iedereen bloed geven. Als je weet dat slechts 7% van de bevolking bloedgroep O negatief heeft, maar dat 10% van de geleverde bloedzakjes aan een ziekenhuis O negatief moeten zijn, dan ken je de uitdaging waar het Rode Kruis elke dag voor staat. Donoren met bloedgroep O negatief mogen maar 4 keer per jaar bloed geven. Rode Kruis-Vlaanderen roept dan ook nieuwe donoren op om zich aan te melden voor een eerste bloedgift.

Het Rode Kruis benadrukt dat elke donor meer dan welkom is, want van elke bloedgroep is dagelijks bloed nodig – zeker nu heel wat trouwe donoren op vakantie gaan.

Voor de adressen van donorcentra en mobiele bloedinzamelingen kan iedereen terecht op http://bloedgevendoetleven.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content