Rug- en nekbraces

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het dragen van een brace is een effectieve manier om pijn in de nek en rug te verlichten en genezing te bevorderen.De wervelkolom is een kolom van botten, schijven, bindweefsel en spieren, die ondersteuning biedt aan het hoofd en de nek, het ruggenmerg beschermt en de romp zijn beweeglijkheid geeft.

Met het ouder worden krijgt de ruggengraat het bij veel mensen steeds zwaarder te verduren. Dit kan gepaard gaan met kwaliteitsvermindering van de ruggengraat en kans op chronische pijn. Ook kan pijn ontstaan door mechanische belasting, knellingsdruk of prikkeling van de ruggenmergzenuwen. Het dragen van een brace is een effectieve, weinig belastende manier om pijn te verlichten en genezing te bevorderen.

Nekbraces zoals een halskraag bieden ondersteuning, houden de nek recht en beperken de nekbeweging. Een SOMI-brace houdt de nek recht en het hoofd onbeweeglijk, zodat beschadigde weefsels kunnen genezen.

Bij lage rugpijn of een instabiele wervelkolom wordt vaak een lumbaal corset voorgeschreven. Dat is een soort brace die de buik samendrukt, waardoor de druk op de wervelkolom vermindert en de pijn afneemt. Soms is er een stijvere brace nodig om de pijn en de kans op verder letsel te verminderen en om als compensatie te dienen voor zwakke spieren; tenslotte zijn al deze behandelingsmethoden gericht op genezing.

Welk type brace ook wordt geadviseerd, bracetherapie heeft als doel het aangetaste ruggedeelte te ondersteunen en genezing te bevorderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content