© iStock

Ruim 1.600 gepensioneerden hielpen tekort in de zorg op te vangen

Volgens cijfers van de sociale zekerheid, die de krant La Libre opvroeg bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, werkten er in het vierde kwartaal van 2022 zowat 1.665 gepensioneerden van 65 jaar en ouder in de zorgsector in het kader van een maatregel van de minister om het personeelstekort in de sector te helpen opvangen.

De coronapandemie en de algemene krapte op de arbeidsmarkt hebben een personeelstekort in de zorg veroorzaakt. De regering trof daarom een aantal maatregelen. Zo mogen gepensioneerde 65-plussers belastingvriendelijk bijverdienen wanneer ze in de zorg aan de slag gaan.

De maatregel zou normaal gezien op 31 maart aflopen, maar de federale regering heeft hem vrijdag op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verlengd.

De 1.665 betrokken personen ontvingen in het vierde kwartaal van vorig jaar in totaal 10,62 miljoen euro aan loon. Dat leverde 3,35 miljoen euro aan netto werkgeversbijdragen op. “De budgettaire impact is dus licht positief” voor de staatskas, aldus het kabinet-Vandenbroucke.

Partner Content