Schildkliermedicatie

Een te traag of te sterk werkende schildklier wordt met medicatie gecorrigeerd.


De schildklier heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich aan de voorkant van de hals. In de schildklier bevinden zich miljoenen follikels (blaasjes). Deze follikels produceren hormonen die door alle lichaamscellen worden gebruikt.

In de follikel bindt het eiwit thyroglobuline zich aan jodium. Daarbij splitst de thyroglobuline zich en vormt hormonen. Hypothyreoïdie, dat wil zeggen een traag werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te weinig hormonen aanmaakt om de cellen optimaal te laten functioneren. Hyperthyreoïdie, dat wil zeggen een te snel werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te veel hormonen aanmaakt. Dit verstoorde evenwicht in de hormoonproductie kan leiden tot symptomen die veel verschillende organen in lichte tot ernstige mate kunnen aantasten.

Wanneer zich niet voldoende thyroglobuline-eiwitten aan jodium binden, worden er te weinig hormonen geproduceerd. Dan is er sprake van hypothyreoïdie. Voor de behandeling van hypothyreoïdie worden hormoonvervangende medicijnen gebruikt, om de hormoonspiegels weer op normaal niveau te brengen.

Wanneer zich te veel thyroglobuline-eiwitten aan jodium binden, worden er te veel hormonen geproduceerd. Dan is er sprake van hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie wordt behandeld met medicijnen die zich aan jodium binden en de hormoonproductie gedeeltelijk blokkeren, waardoor de hormoonspiegel tot een normaal niveau daalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content