© belga

Sciensano lanceert online tool met aantal nieuwe besmettingen per gemeente

Sciensano lanceerde een nieuwe online tool waarop iedereen kan opvolgen hoeveel nieuwe besmettingen met het coronavirus er per gemeente bijkomen. Daarbij is er ook een alertfunctie voor de lokale overheid om in te grijpen als er ergens opvallend veel nieuwe besmettingen zouden opduiken. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

Viroloog Marc Van Ranst had maandagochtend op Twitter kritiek op het feit dat Sciensano geen coronacijfers meer publiceert op zondag en maandag. “Een land met nog > 20 nieuwe besmettingen per dag (vorige week waren er gemiddeld 90 per dag! ) kan zich niet permitteren om reeds over te schakelen naar ‘zomervakantiemodus’ en zondag en maandag geen nieuwe coronacijfers te publiceren. Managen is meten! Sorry, maar dit moet beter! “, aldus de tweet van Van Ranst.

Aantal nieuwe besmettingen belangrijkste parameter

Volgens Van Gucht zit België momenteel in een overgangsfase van de manier van rapportering. De monitoring van de cijfers loopt nog steeds zeven dagen op zeven. “Het aantal nieuwe besmettingen is de belangrijkste parameter”, benadrukt Van Gucht. Daarom lanceert Sciensano een nieuwe online tool waarop overheid en burgers kunnen opvolgen hoeveel nieuwe besmettingen met het coronavirus er per gemeente bijkomen.

“Daar is ook een alertfunctie aan verbonden voor de lokale overheid”, legt Van Gucht uit. “Dat moet een trigger vormen voor de gezondheidsinspectie als er ergens lokaal opvallend veel nieuwe besmettingen zouden opduiken.”

Het aantal overlijdens en het aantal ziekenhuisopnames worden volgens Van Gucht niet langer gerapporteerd op zaterdag en zondag. “Dat is om de ziekenhuizen te ontlasten. Bovendien zijn die parameters minder belangrijk om onmiddellijk in actie te treden dan het aantal nieuwe besmettingen.”

De nieuwe online tool

Op deze website kan iedereen op lokaal niveau bijhouden in welke mate het coronavirus aanwezig is.

De online tool toont de aanwezigheid van het coronavirus SARS-COV-2 op gemeentelijk niveau op basis van 3 indicatoren*:

  • De cumulatieve incidentie berekend over 7 dagen (aantal nieuwe gevallen in de afgelopen 7 dagen gedeeld door de bevolking van de gemeente, vermenigvuldigd met 100.000).
  • Het aantal opeenvolgende dagen dat er ten minste 1 nieuw geval werd gerapporteerd.
  • Het aantal dagen dat het aantal nieuwe gevallen stijgt vergeleken met de dag ervoor, gezien over een periode van 7 dagen.

Op basis van de huidige situatie zijn deze waarschuwingsdrempels* gedefinieerd:

  • De cumulatieve incidentie is 20/100.000 inwoners gedurende ten minste 5 dagen
  • De rapportage van nieuwe gevallen gedurende ten minste 5 dagen
  • Een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen

Op deze manier wil Sciensano de situatie zo transparant mogelijk maken, zodat iedereen de evolutie van de risico’s mee kan volgen en ziet waarom het belangrijk blijft dat we allemaal de adviezen blijven toepassen om onszelf en onze omgeving te beschermen.

* Zowel de indicatoren als de drempels zijn onderhevig aan verandering afhankelijk van de evolutie van de epidemiologische situatie en de continue beoordeling van hun gevoeligheid.

Partner Content